Washington rozšíril sankcie proti Severnej Kórei

Spojené štáty v stredu rozšírili register sankčných krokov proti severokórejskému režimu. Ministerstvo financií, ktoré sankčný zoznam spravuje, vyhlásilo postih troch severokórejských firiem a siedmich osôb, ktoré sa údajne dopúšťajú porušovania ľudských práv.

26.10.2017 21:21
debata (3)

Sankciami sú novo postihnutí vysoko postavení funkcionári bezpečnostných zložiek KĽDR a tiež severokórejský minister práce. Na zozname sa ocitlo aj niekoľko diplomatov, ktorí podľa Washingtonu organizovali násilné repatriácie občanov KĽDR hľadajúcich azyl v Číne a Vietname.

Podľa ministra financií Stevena Mnuchina je cieľom sankcií trestať aj osoby a firmy, ktoré sa podieľajú na vysielaní Severokórejčanov na nútené otrocké práce v cudzine. Ide napríklad o spoločnosť, ktorá do Alžírska vysiela stavebných robotníkov s tým, že budú povinne zárobky poukazovať na severokórejské účty. Podobná prax bola podľa Mnuchina zistená aj v Kuvajte, Ománe, Katare a Spojených arabských emirátoch.

Proti KĽDR vyhlásila tvrdé sankcie OSN kvôli jadrovému a raketovému programu Pchjongjangu, ktorý podľa svetovej organizácie ohrozuje regionálnu aj svetovú bezpečnosť. Bezpečnostná rada sankcie schválila v septembri jednomyseľne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sankcie