Mattis povedal, že USA nemajú záujem bojovať proti KĽDR

Cieľom USA nie je bojovať proti Severnej Kórei, ale presvedčiť jej vodcu Kim Čong-una, aby sa vzdal jadrového arzenálu. Povedal to americký minister obrany James Mattis, ktorý zavítal do demilitarizovaného pásma medzi oboma kórejskými štátmi.

27.10.2017 09:10 , aktualizované: 14:17
James Mattis a Song Jong-mu Foto: ,
Minister obrany USA James Mattis a minister obrany Južnej Kórey Song Jong-mu si podávajú ruky v demilitarizovanej zóne medzi Južnou a Severnou Kóreou.
debata (22)

Obvinil aj Severnú Kóreu, že napriek názoru Bezpečnostnej rady OSN pokračuje v provokáciách a ohrozuje globálnu bezpečnosť. KĽDR podľa Mattisa buduje jadrový arzenál, ktorý môže vyvolať katastrofu pre všetkých.

„Ako povedal (americký) minister zahraničia (Rex) Tillerson, naším cieľom nie je vojna, ale zabezpečenie toho, aby sa Kórejský polostrov stal plne, overiteľne a nezvratne oblasťou bez jadrových zbraní,“ povedal Mattis.

Vyjadril tiež solidaritu s Južnou Kóreou, keď povedal: „V čase, keď režim Kim Čong-una vyvoláva ohrozenie, stojíme po vašom boku aj po boku kórejského ľudu.“ Mattisa do demilitarizovaného pásma, ktoré oddeľuje oba kórejské štáty, odprevadil jeho juhokórejský rezortný kolega Song Jong-mu.

Severokórejský režim podľa Mattisa utláča a izoluje občanov KĽDR, upiera im slobodu, prosperitu a ľudskú dôstojnosť, pretože prednosť dáva jadrovému zbrojeniu.

Mattis prišiel do Južnej Kórey, aby sa tam stretol s predstaviteľmi jej národnej obrany a s americkými veliteľmi, ktorí v oblasti pôsobia.

Napätie medzi USA a KĽDR vzrástlo po nedávnych severokórejských zbrojných testoch a slovných prestrelkách medzi prezidentom Donaldom Trumpom a Kim Čong-unom.

Severná Kórea prepustila desaťčlennú posádku juhokórejského rybárskeho člna (sedem Juhokórejčanov a troch Vietnamcov) zadržanú 21. októbra vo vodách KĽDR. Podľa juhokórejskej pobrežnej stráže rybárov prepustili v piatok večer miestneho času (okolo poludnia SELČ).

Severokórejská agentúra KCNA oznámila, že sa Pchjongjang rozhodol loď vrátiť, pretože „celá posádka čestne priznala, že vplávala do cudzích vôd, ospravedlnila sa a požiadala o zhovievavosť“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #James Mattis