Madrid odvoláva vládu v Katalánsku a rozpúšťa tamojší parlament

Katalánsky parlament vyhlásil v piatok nezávislosť od Španielska. Len chvíľu nato Madrid rozhodol o obmedzení autonómie rebelujúceho regiónu.

27.10.2017 11:02 , aktualizované: 21:57
katalansko Foto: ,
Dieťa na ramenách svojho otca počas zhromaždenia v Barcelone na podporu nezávislosti Katalánska.
debata (783)

Španielsky premiér Mariano Rajoy oznámil rozhodnutie odvolať katalánsku regionálnu vládu a rozpustiť tamojší parlament. Právomoci katalánskeho kabinetu prevezme centrálna vláda v Madride. Nové voľby sa v regióne majú konať 21. decembra.

O svoju funkciu prichádza aj šéf katalánskej polície a niekoľko ďalších vysoko postavených činiteľov, oznámil Rajoy v priamom televíznom prenose.

Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy počas... Foto: Reuters, SUSANA VERA
rajoy Šéf španielskej vlády Mariano Rajoy počas piatkovej debaty v parlamente o riešení katalánskej krízy.

Madrid tak reaguje na rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky, ktorú schválil katalánsky regionálny parlament. Senát (horná komora španielskeho parlamentu) dal vzápätí Rajoyovej vláde zelenú pre obmedzenie katalánskej autonómie.

Španielsky premiér tiež oznámil, že požiada ústavný súd v Madride, aby deklaráciu označil za nelegálne. Súd už informoval, že začal príslušné procedúry a svoje rozhodnutie vynesie v najbližších dňoch.

Demonštranti: Nikam neodchádzame

Desaťtisíce obyvateľov Barcelony, ktorí prišli do centra mesta osláviť piatkové rozhodnutie katalánskeho parlamentu o vyhlásení nezávislosti tohto regiónu, prijali večer s nevôľou vyhlásenie španielskeho premiéra Mariana Rajoya, že rozpúšťa katalánsku vládu aj parlament a vypisuje v tomto regióne nové voľby.

Informáciu o Rajoyovom rozhodnutí, ktorú im prečítal moderátor mítingu, však Barcelončania podľa agentúry Associated Press (AP) prijali bez väčších známok odporu. Dav chvíľu skandoval heslo „Nikam neodchádzame!“, no v priebehu niekoľkých minút prišla na pódium ďalšia kapela, začala hrať a ľudia začali tancovať.

Symbolické gesto vlády

Jednostranne deklarovaná samostatnosť je v skutočnosti iba symbolickým gestom, pretože ju neuzná ani Španielsko, ani Európska únia, ani väčšina medzinárodného spoločenstva. Prevzatie priamej správy Madridom je však tiež sporné. Proti davom stúpencov nezávislosti by ju španielske úrady museli zjavne presadiť silou.

Kroky oboch strán uvrhli krajinu do dosiaľ najvážnejšej krízy za štyri desaťročia od nastolenia demokracie po páde Francovej diktatúry. Španielsky premiér Mariano Rajoy okamžite vyzval na pokoj a povedal, že právny štát bude obnovený.

Dúfam, že španielska vláda dá prednosť sile argumentu pred argumentom sily.
predseda Európskej rady Donald Tusk

Španielsky ústavný súd začal ešte v piatok kontrolu samotného hlasovania v katalánskom parlamente. Štátny prokurátor a ďalšie strany majú tri dni na podanie sťažností a podnetov, uviedol súd.

„Rozpustíme katalánsky parlament a do šiestich mesiacov vypíšeme nové voľby. Mienim to urobiť čo najrýchlejšie. Najskôr však treba odvolať katalánskeho premiéra a vicepremiéra a potom i celú regionálnu vládu,“ vyhlásil premiér Rajoy. "To, od čoho treba Kataláncov ochrániť, nie je španielsky imperializmus, ale menšina, ktorá netolerantným spôsobom vyhlasuje sama seba za vlastníka Katalánska,“ citoval ho spravodajský server BBC.

Madrid bude katalánske vedenie stíhať pre vzburu

Španielska generálna prokuratúra budúci týždeň začne stíhanie katalánskeho vedenia pre vzburu, za ktorú môžu padať tresty až 30 rokov väzenia.

Opatrenie bude namierené najmä proti predsedovi katalánskej regionálnej vlády Carlesovi Puigdemontovi a predsedníčke katalánskeho regionálneho parlamentu Carme Forcadellovej, ktorí sa v snahe o prijatie rezolúcie angažovali najviac.

Stíhaní by mohli byť aj ďalší členovia katalánskej vlády a tiež poslanci, ktorí pre rezolúciu hlasovali. U nich ale preukazovanie vzbury komplikuje skutočnosť, že hlasovanie bolo tajné. Forcadellová by mala byť obvinená z toho, že hlasovanie vôbec umožnila, a Puigdemont z toho, že parlament k prijatiu deklarácie vyzval.

Katalánsky premiér Carles Puigdemont (vstrede)... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
katalansko, puigdemont Katalánsky premiér Carles Puigdemont (vstrede) po tom, ako poslanci regionálneho parlamentu odsúhlasili rezolúciu o nezávislosti od Madridu.

Rezolúcia schválená regionálnym parlamentom v Barcelone, pri opozičnom bojkote hlasovania, vyhlásila Katalánsko za nezávislý, suverénny a sociálnodemokra­tický štát. Vyzvala tiež Španielske kráľovstvo na rokovania „o spolupráci pri zakladaní novej republiky“ a ďalšie krajiny a medzinárodné inštitúcie, aby nezávislé Katalánsko uznali.

Európska únia však Barcelone dala jasne najavo, že hlasovaním katalánskeho parlamentu o nezávislosti sa pre ňu nič nemení. Brusel naďalej považuje za jediného partnera pre dialóg Španielsko.

Predseda Európskej rady Donald Tusk súčasne nepriamo varoval pred použitím neprimeranej policajnej sily, ku ktorej Madrid siahol 1. októbra v snahe prekaziť podľa neho nelegálne referendum o katalánskej nezávislosti. „Dúfam, že španielska vláda dá prednosť sile argumentu pred argumentom sily,“ odkázal Tusk.

Predstavitelia Európskej únie sa v uplynulých týždňoch k dianiu v Katalánsku vyjadrovali zdržanlivo. Opakovane však upozorňovali na potrebu rešpektovania právneho štátu a zdôrazňovali, že Madrid má zákony na svojej strane. Únia dôrazne odmietla aj žiadosť Barcelony, aby sa chopila úlohy sprostredkovateľa v jej spore s Madridom.

Podobná reakcia ako z Bruselu prišla aj z Washingtonu. USA považujú naďalej Katalánsko za neoddeliteľnú súčasť Španielska a podporujú úsilie Madridu udržať krajinu jednotnú, reagovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Ľudia oslavujú v Barcelone schválenie návrhu o... Foto: Reuters, YVES HERMAN
katalansko, oslava Ľudia oslavujú v Barcelone schválenie návrhu o osamostatnenie sa od zvyšku Španielska.

Návrh na aktiváciu ústavného článku 155, ktorý umožňuje Madridu obmedziť autonómiu regiónu, keď jeho vedenie porušuje ústavu či zákony, podala španielska vláda presne pred týždňom. Senát, v ktorom má Rajoyova Ľudová strana pohodlnú väčšinu, návrh bez problémov schválil. Za hlasovalo 214 senátorov, 47 bolo proti a jeden sa zdržal. Hlasovalo sa len pár minút po tom, čo katalánsky parlament schválil rezolúciu o nezávislosti.

V Barcelone bol výsledok menej presvedčivý. V 135-člennom regionálnom parlamente za rezolúciu o nezávislosti hlasovalo 70 poslancov, desať bolo proti, dva hlasy boli neplatné. Ešte predtým však poslanci troch opozičných strán opustili sálu, aby ukázali, že s hlasovaním nesúhlasia.

Článok 155

(1) Ak samosprávny celok neplní záväzky, ktoré mu ukladá ústava alebo iné zákony, alebo koná spôsobom, ktorý vážne poškodzuje všeobecné záujmy Španielska, vláda potom, čo podá oficiálnu sťažnosť prezidentovi samosprávneho celku a nedostane uspokojivú odpoveď, môže po schválení väčšinou v Senáte urobiť všetky opatrenia potrebné na vynútenie daných záväzkov alebo pre ochranu vyššie spomenutých všeobecných záujmov.

(2) Za účelom realizácie opatrení uvedených v predchádzajúcom odseku môže vláda vydávať usmernenia všetkým orgánom samosprávnych celkov. "

Hlasovanie v katalánskom parlamente bolo tajné. Vyhlásenie nezávislosti totiž odporuje španielskej ústave a katalánski poslanci by sa mohli vystaviť trestnému stíhaniu. Španielska generálna prokuratúra vopred varovala nielen premiéra Puigdemonta, ale všetkých aktívnych stúpencov katalánskej nezávislosti, že za vzburu proti štátu môže byť uložený trest až tridsiatich rokov väzenia.

Na Puigdemontovi nebolo vidieť nervozitu z toho, že za svoje činy môže skončiť na dlhé roky za mrežami. Katalánsky premiér ešte vo štvrtok zvažoval kompromisné riešenie, že vypísaním predčasných volieb namiesto vyhlásenia nezávislosti uchráni región pred prechodom pod priamu správu Madridu, napokon však rozhodnutie ponechal na regionálnom parlamente. Hlasovací lístok vhodil do schránky s úsmevom na tvári a za aplauzu separatistických poslancov.

Zasadanie katalánskeho parlamentu sa začalo so sklzom, zapríčinenom varovaním právnikov zákonodarného zboru. Tí upozornili, že návrh rezolúcie o nezávislosti z dielne vládnej koalície nemal byť vôbec prijatý na hlasovanie, pretože odkazuje na zákony o referende a zákony o prechode k nezávislosti, ktoré nie sú na základe verdiktov španielskeho ústavného súdu platné. Vedenie katalánskeho parlamentu napriek tomu odhlasovalo, že o rezolúcii o nezávislosti sa hlasovať bude.

© Autorské práva vyhradené

783 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza