Babišovu 'fintu' s úradníkmi opozícia odmieta

Český milionár a líder víťazného hnutia ANO v nedávnych parlamentných voľbách Andrej Babiš plánuje vládnuť s menšinovou vládou, ktorú by tvorili ministri jeho hnutia a nestranícki odborníci.

27.10.2017 14:31 , aktualizované: 17:57
debata (7)

„Ak nás všade odmietajú, tak skúsime zostaviť menšinovú vládu,“ citujú české internetové portály z piatkového vyhlásenia Babiša s tým, že vraj „prídeme s programom, ktorý čiastočne bude plniť aj program všetkých strán“. Mnohí si vysvetľujú možný krok ANO znechutením jeho lídra z doterajšieho neúspešného rokovania. Zároveň však pripomínajú, že zatiaľ nebola reč o zložení kabinetu.

Skutočnosť, že by nejaký odborník riadil vládu, je finta adresovaná neznalcom pomerov.
hajtman Zlínskeho kraja a senátor Jiří Čunek

„Budeme postupovať ako v Nemecku, kde rovnako najprv ustanovili parlament a až potom budú rokovať o vláde. Pre Česko je dôležitý 20. november, keď by mala mať už konečnú podobu Snemovňa. Tak, aby sa nepodarilo zablokovať dolnú komoru, o čo sa v súčasnosti pokúša ODS, keď na post šéfa Snemovne presadzuje svojho predsedu Petra Fialu. Prečo by to nemohol byť náš zástupca,“ cituje portál Novinky.cz Babiša.

Podľa mnohých najnovší plán lídra ANO je vyvolaný odmietavým postojom opozičných zoskupení, ktoré sa dostali do parlamentu. Otázkou ostáva, či by Babišom navrhnutý úradnícky kabinet získal dôveru. Podľa lídra ANO však napríklad ČSSD, KDU-ČSL aj KSČM prežívajú po drvivej volebnej prehre turbulentné obdobie. Babiš tak pravdepodobne ráta s tým, že by mu to mohlo nahrávať, keď, ako vyhlásil, „majú teraz svoje problémy“.

Andrej Babiš so svojou stranou ANO získal vyše... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
babiš Andrej Babiš so svojou stranou ANO získal vyše 30 percent hlasov.

Šéfovia väčšiny parlamentných strán však už odmietli „plniť Babišov sen o menšinovej vláde“. Napriek tomu, že volebný víťaz má na svojej strane prezidenta Miloša Zemana, ktorý už vyhlásil, že ho podporí pri voľbe medzi dvomi možnosťami: koaličným a menšinovým kabinetom.

„Je víťazom volieb a víťazov si treba vážiť a nezávidieť im,“ obhajoval postoj prezident ešte vo štvrtok pred kamerami televízie Barrandov. Aby však líder ANO uspel, musí ho podľa väčšiny politológov podporiť ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL, STAN aj Piráti. A napríklad aj najmenej šestnásť poslancov Okamurovej PDS.

„Skutočnosť, že by nejaký odborník riadil vládu, je finta adresovaná neznalcom pomerov. Môže stavať mosty a cesty, ale v tomto kabinete bude hlasovať aj o sociálnom systéme, daňových otázkach a tak ďalej,“ upozornil napríklad hajtman Zlínskeho kraja a senátor Jiří Čunek za ľudovcov. Vraj chápe Babiša, pretože „to je tak, že v tej vláde odborníkov by mal každý to svoje, a tak by potom robil kabinet iba to, čo chce on (Babiš)“. Podľa Čunka to vraj nie je „veľmi demokratická fazóna“.

Do Babiša sa pustil aj predseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ktorého strana sa motá na konci zoznamu získaných voličských hlasov.

„Vláda je politický orgán a ministri sú politici, korí robia politické rozhodnutia. Je úplne jedno, či sú, alebo nie sú členmi strany. Sú to politici z titulu svojej funkcie a charakterizovať ich ako nestraníckych odborníkov je iba marketingovým zahmlievaním," povedal Novinkám.cz Kalousek.

Prípadnú menšinovú vládu odmieta podporiť čo do získaných volebných hlasov aj druhá ODS. „Na jednofarebnú vládu potrebuje Babiš rovnakú podporu väčšiny v Snemovni ako každý iný kabinet,“ povedal líder strany Petr Fiala a zopakoval, že strana nepodporí „Babišov sen“ o menšinovej vláde.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Česko #Andrej Babiš #ANO #koaličné rokovania #menšinová vláda