Iracká armáda sa dohodla s pešmergami na prímerí na všetkých frontoch

Iracká armáda dala niekoľkohodinové ultimátum kurdským jednotkám, aby sa stiahli z okolia ropovodu pri hranici s Tureckom.

27.10.2017 15:33
debata (1)

Informovala o tom agentúra AFP. Hovorca medzinárodnej koalície, ktorá bojuje v Iraku pod velením USA, neskôr oznámil, že sa podarilo uzavrieť prímerie medzi kurdskými pešmergami a irackou armádou a že sa týka všetkých frontov na severe Iraku. Boje v tomto regióne začali v polovici októbra.

Kurdskí pešmergovia sa mali podľa pôvodnej správy AFP stiahnuť z Fajšchábúru, ktorý je považovaný za strategický bod, pretože leží na hranici troch krajín – Iraku, Sýrie a Turecka. Vedie tadiaľ exportný ropovod do Turecka.

Boje dnes ustali a armáda podľa vládnych zdrojov agentúry AFP čakala, či sa pešmergovia stiahnu. Vo štvrtok vojsko, ktoré podporujú šiitske milície, obsadilo niekoľko dedín v tejto pohraničnej oblasti, avšak podľa kurdských zdrojov sa pešmergom podarilo útoky odraziť.

Fajšchábúr leží na okraji kurdskej autonómnej provincie Dahuk a Kurdi preto považujú terajšiu ofenzívu za neoprávnenú. Pri tých minulých sa armáda sústredila na oblasti s kurdským obyvateľstvom ale ležiace mimo kurdskej autonómnej provincie.

Na sýrskej strane hranice je územie kontrolované teraz sýrskymi kurdskými oddielmi YPG. Sú tam tiež dve sýrska ropné polia, z ktorých sa podľa AFP zo Sýrie vyváža ropa v kamiónoch do Turecka.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdi