Otázky a odpovede o nezávislosti Katalánska

Čo je dobré vedieť o napätí medzi Barcelonou a Madridom?

27.10.2017 22:20
debata (6)

Prečo sú Katalánci nespokojní s autonómiou?

Mnohí obyvatelia sa sťažovali najmä na to, že z Katalánska odchádza viac peňazí centrálnej vláde, ako sa vracia späť. Podľa odhadov Barcelona každoročne platí Madridu o približne 10 miliárd eur viac ako dostáva na zabezpečenie výdavkov v zdravotníctve, školstve, na sociálne služby či políciu. Nespokojnosť narástla aj v súvislosti s krízou okolo referenda z 1. októbra, ktoré Madrid na základe verdiktu ústavného súdu označuje za protiprávne.

Ako je na tom Katalánsko hospodársky?

Katalánsko je vďaka turistickému ruchu a priemyslu najbohatším španielskym regiónom. Na HDP Španielska sa podieľa asi 20 percentami, má najvyšší HDP z autonómnych častí Španielska. Na exporte sa podieľa štvrtinou. HDP Katalánska je približne 215 miliárd eur, čo je napríklad viac ako HDP celého Grécka. Zo 17 španielskych autonómnych regiónov je Katalánsko štvrté najbohatšie podľa HDP na hlavu. Z necelej štvrtiny sa tiež podieľa na príjmoch Španielska z cestovného ruchu. Nezamestnanosť v Katalánsku bola ku konci minulého roka 13,2 percenta, čo je spolu s Madridom najmenej v krajine.

Aké dosahy na ekonomiku má vyhlásenie nezávislosti?

Terajšia kríza má vplyv na katalánsku, a tým aj na španielsku ekonomiku. Viac ako tisíc firiem, ktoré majú sídlo v Katalánsku, však už oznámilo, že v prípade vyhlásenia nezávislosti z regiónu odídu. Dve tretiny katalánskeho zahraničného exportu idú do štátov EÚ a Katalánsko ako samostatný štát by prestalo byť členom EÚ a eurozóny.

Nemôže samostatné Katalánsko automaticky zostať v EÚ?

Členským štátom EÚ je Španielsko. Katalánsko ako samostatný štát by v prvom rade potrebovalo získať medzinárodné uznanie. O členstvo v EÚ by potom muselo ako nezávislý štát požiadať a prejsť celým prístupovým procesom. S jeho potenciálnym vstupom by však muselo súhlasiť aj Španielsko – takéto rozhodnutie sa v EÚ prijíma jednomyseľne. So súhlasom Madridu Barcelona však nemôže rátať. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos nedávno varoval, že samostatné Katalánsko mimo EÚ a eurozóny by malo výrazne nižší hospodársky rast, vysokú infláciu a dvojnásobne vyššiu mieru nezamestnanosti.

Aký bol výsledok referenda z 1. októbra?

Na referende sa zúčastnilo 43 percent ľudí, väčšina z nich bola za nezávislosť.

Odkedy má Katalánsko autonómiu?

Autonómiu získalo s pádom diktátora Prima de Riveru, v roku 1931 vznikla prvá Katalánska republika s hlavným mestom Barcelonou. V období diktatúry generála Francisca Franca boli akékoľvek prejavy katalánskej identity zakázané, štatút autonómie získalo Katalánsko opäť až v roku 1979.

Aké veľké je Katalánsko?

Rozlohu má vyše 32-tisíc štvorcových kilometrov (približne 6,5 percenta rozlohy Španielska) a približne 7,5 milióna obyvateľov (16 percent obyvateľov Španielska). Po Andalúzii je druhým najľudnatejším autonómnych regiónom Španielska. V Barcelone žije približne 1,6 milióna obyvateľov. Hovorí sa tam po katalánsky, španielsky a okcitánčinou (románsky jazyk, ktorý sa používa najmä na juhu Francúzska). Katalánčina je románsky jazyk, ktorým hovorí približne desať miliónov ľudí v Španielsku, Andore, vo Francúzsku a na Sardínii. Katalánsko má tiež vlastnú vlajku s piatimi žltými a štyrmi červenými vodorovnými pruhmi.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza