Trump siahne na chránené územia indiánov v Utahu. Pre ropu

Oblasť prírodných útvarov Bears Ears vyhlásil vlani za národnú pamiatku bývalý demokratický prezident Barack Obama.

27.10.2017 22:41
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vpravo) počas akcie v Bielom dome.
debata (50)

Americký prezident Donald Trump aj napriek výhradám indiánskych obyvateľov zmenší veľkosť dvoch chránených území v štáte Utah, aby v oblasti umožnil ťažbu ropy a plynu. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil senátor Utahu Orrin Hatch, ktorý tvrdí, že mu to Trump oznámil.

„Bol som neuveriteľne vďačný za to, že nám prezident ráno telefonicky oznámil, že súhlasí s odporúčaním ministra vnútra (Ryana) Zinkeho k (chránenej oblasti) Bears Ears,“ uviedol Hatch.

Oblasť prírodných útvarov Bears Ears, kde sa nachádzajú hojné náleziská indiánskych pamiatok, vyhlásil vlani za národnú pamiatku bývalý demokratický prezident Barack Obama. Urobil tak krátko pred odchodom z funkcie, aby v mieste znemožnil ťažbu surovín a komerčný rozvoj, čím rozhneval miestnych republikánov. Pochopenie naopak našiel u indiánskej populácie.

Druhou oblasťou v Utahu, ktorej sa Trumpov zásah týka, je prírodná rezervácia Grand Staircase-Escalante. Tú v roku 1996 vyhlásil demokratický prezident Bill Clinton.

Trump tento rok v apríli vydal dekrét, ktorý nariadil preveriť niekoľko desiatok národných pamiatok a chránených miest na federálnej pôde, vrátane oboch utažských prírodných rezervácií. Zinke potom v septembri odporučil chránené územia v Utahu – ale aj v Nevade či Oregone – zmenšiť.

Svoj dekrét označil Trump za nástroj, ktorý ukončí ďalší z príkladov do očí bijúceho zneužívania federálnej moci a vráti právomoci späť do rúk štátov a ľudu, kam patrí.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Indiáni #utah #ťažba ropy #chránené územie #Donald Trump