Vyšetrovanie ruského vplyvu na voľby v USA prinieslo prvé obvinenia

Väzba na osoby, ktorých sa obvinenia týkajú, by mohla byť uvalená už v pondelok.

28.10.2017 08:18
mueller Foto: ,
Tím Roberta Muellera skúma možný ruský vplyv na minuloročné prezidentské voľby v USA.
debata (135)

Tím amerických vyšetrovateľov pod vedením Roberta Muellera, ktorý skúma možný ruský vplyv na minuloročné prezidentské voľby v USA, dospel k vypracovaniu prvých obvinení. Podľa televízie CNN nie je zatiaľ jasné, koho sa týkajú a čo presne obsahujú.

Podľa nemenovaných zdrojov oznámenie obvinení už schválila federálna veľká porota vo Washingtone a na osoby, ktorých sa týkajú, by mohla byť uvalená väzba už v pondelok. Veľkú porotu zloženú z amerických občanov používajú vyšetrujúce orgány pri rozhodovaní, či je v konkrétnom prípade dostatok dôkazov pre prípadné obvinenia.

Podľa právneho experta CNN Jeffreyho Toobina tak práca Muellerovho tímu zďaleka nedospela k záveru, naopak sa potiahne ešte dlho aj v budúcom roku. Podľa jeho názoru budú teraz obvinené osoby menšieho významu, pri ktorých sa očakáva spolupráca výmenou za nižšie tresty s cieľom utiahnuť slučku okolo oveľa významnejších osobností. Konanie najbližšieho súdneho procesu odhadol Toobin najskôr za pol roka až rok.

Údajnému ruskému zasahovania sa venuje Muellerov tím od mája. Mueller bol na svoj post ministerstvom spravodlivosti menovaný v máji krátko potom, čo Trump náhle prepustil šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.

Vlastné vyšetrovanie vo veci možného ruského vplyvu na minuloročné voľby prezidenta vedú aj štyri kongresové výbory.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #FBI #Robert Mueller #zasahovanie do volieb