Rajoy prebral Puigdemontovu funkciu. Zosadený premiér vyzval na vytrvalosť

Opatrenia nasledujú po tom, čo katalánsky parlament v piatok schválil rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky.

28.10.2017 09:58 , aktualizované: 16:24
debata (319)

Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy oficiálne prevzal úrad katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta. Stalo sa tak potom, čo v úradnom vestníku bolo v noci na sobotu zverejnené piatkové rozhodnutie o odvolaní katalánskej vlády a rozpustenie regionálneho parlamentu, informujú španielske médiá.

Oficiálne sú týmto zbavení funkcií aj ďalší katalánski činitelia. Týka sa to nielen členov vlády, ale najmä predstaviteľov polície na čele s jej šéfom Josepom Lluis Traperom.

Zhromaždenie v Barcelone pri príležitosti... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
barcelona, katalansko Zhromaždenie v Barcelone pri príležitosti vyhlásenia nezávislosti Katalánska. Na bezpečnosť dohliadali stovky policajtov.

Predvolebná kampaň začne 5. decembra

Tieto opatrenia nasledujú po tom, čo katalánsky parlament v piatok schválil rezolúciu o vytvorení samostatnej katalánskej republiky a čo krátko nato odhlasoval Senát (horná komora španielskeho parlamentu), že Madrid môže obmedziť autonómiu Katalánska. Španielsky premiér Mariano Rajoy následne oznámil rozpustenie katalánskeho regionálneho parlamentu; nové voľby sa v regióne majú konať 21. decembra.

Správa uverejnená v úradnom vestníku tiež obsahuje detaily týkajúce sa týchto predčasných volieb. Predvolebná kampaň, ktorá potrvá 15 dní, začne 5. decembra.

Puigdemont vyzval na vytrvalosť a pokoj

Väčšinu kompetencií predsedu a podpredsedu katalánskej vlády teraz z rozhodnutia Rajoya prevezme podpredsedníčka španielskej vlády Sorraya Sáenzová. Tá si vytvorí tím štátnych tajomníkov, ktorí budú poverení riadením jednotlivých katalánskych vládnych úradov.

Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy... Foto: Reuters, SUSANA VERA
rajoy Predseda španielskej vlády Mariano Rajoy oficiálne prevzal úrad katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont prejave, ktorý odvysielala katalánska televízia, vyzval na vytrvalosťj v snahe o nezávislosť Katalánska. V asi trojminútovom vystúpení žiadal Kataláncov o „demokratické odmietnutie“ obmedzenia autonómie, ich odpoveď má byť podľa Puigdemonta nenásilná, ale vytrvalá. Išlo o jeho prvý verejný prejav od piatkového hlasovania katalánskeho parlamentu.

Podľa katalánskeho denníka La Vanguardia Puigdemont neuznal svoje zosadenie Madridom, ale nevyjadril sa konkrétne, či sa bude brániť na súde. „Budeme pokračovať v plnení svojich demokratických mandátov a zároveň sa snažiť o maximálnu stabilitu a pokoj,“ povedal tiež Puigdemont.

Stíhanie za vzburu

„Nemáme, ani nechceme dôvod k násiliu,“ uviedol Puigdemont, ktorý mal pri príhovore vedľa seba vlajku Katalánska a Európskej únie. V prejave, ktorý bol podľa miestnych médií natočený v sobotu dopoludnia v Girone (španielsky Gerona), obhajoval piatkové rozhodnutie parlamentu.

„Katalánsky parlament splnil to, čo si občania odhlasovali vo voľbách 27. septembra (2015),“ uviedol s odkazom na katalánske regionálne parlamentné voľby, v ktorých vyhrali separatisti.

Španielska generálna prokuratúra už oznámila, že budúci týždeň začne stíhanie katalánskeho vedenia pre vzburu, za ktorú je možné uložiť trest až 30 rokov väzenia.

Úradníci príkazy z Madridu ignorujú

Agentúra AP uviedla, že tiež nie je jasné, ako chce Rajoy dostať pod svoju kontrolu rozsiahlu regionálnu správu na nižších úrovniach. Prinajmenšom časť z približne 200 000 úradníkov už dala najavo, že sa odmietne príkazmi Madridu riadiť, hoci im hrozí vyhodenie z práce.

Pochybnosti panujú aj ohľadne toho, ako katalánska regionálna polícia, zvaná Mossos d'Esquadra, zareaguje na príkaz vysťahovať Puigdemonta a jeho vládu z úradov. Podľa agentúry Reuters, ktorá mala možnosť nahliadnuť do internej inštrukcie, bol vydaný pokyn, aby sa jej príslušníci správali úplne neutrálne a nepridávali sa na žiadnu stranu.

Madrid za jednotu Španielska

Tisíce ľudí sa v sobotu zhromaždili v centre Madridu na demonštrácii za jednotu Španielska. Informoval o tom denník El País. Ľudia sa pomaly začínajú schádzať aj v Barcelone pred budovu katalánskej vlády. Katalánska televízia TV3 má vysielať prejav zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta.

Na demonštrácii na Kolumbovom námestí v centre Madridu ľudia mávali španielskymi vlajkami a niektorí volali „Puigdemont do väzenia“. Práve zosadeného katalánskeho premiéra mnohí priaznivci jednoty Španielska vinia zo zodpovednosti za súčasnú krízu.

Medzi demonštrantmi v Madride bola napríklad aj premiérka autonómneho regiónu Madrid Cristina Cifuentesová, ktorá označila piatkové schválenie rezolúcie o nezávislosti katalánskym parlamentom zo „štátny prevrat“. Uviedla tiež, že pre ňu to bol „najsmutnejší deň v španielskej demokracii“.

Španielsko žije v napätí

V piatok večer naopak slávili tisíce Kataláncov v Barcelone nezávislú katalánsku republiku, ktorá mala byť na základe piatkovej rezolúcie tamojšieho parlamentu ustanovená. Tomu ale zabránila španielska vláda po tom, čo jej k tomu dal španielsky Senát (horná komora parlamentu) mandát na základe ústavného článku 155.

V krajine sa počas noci konali demonštrácie za aj proti nezávislosti severného regiónu.

Španielsko žije v napätí okolo piatkovej rezolúcie o katalánskej nezávislosti, ktorú schválil tamojší regionálny parlament.

Obavy panujú z toho, ako bude Madrid svoje opatrenia presadzovať a či bude schopný sa vyhnúť násiliu. Španielska generálna prokuratúra budúci týždeň začne stíhanie katalánskeho vedenia pre vzburu, za ktorú môžu padať tresty až 30 rokov väzenia.

Opatrenie bude namierené najmä proti Puigdemontovi a predsedníčke katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej. Stíhaní by mali byť tiež všetci katalánski poslanci, ktorí hlasovali za prijatie deklarácie o nezávislosti.

Ohlasy z krajín Európskej únie vrátane Slovenska vyjadrujú podporu ústrednej vláde v Madride. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že EÚ nepotrebuje ďalšie rozbíjanie a rozdeľovanie. Predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil, že pre EÚ jediným partnerom pre dialóg zostáva Španielsko.

Posledné udalosti sú vyvrcholením procesu, ktorý naštartovali katalánski separatisti pred dvoma rokmi po tom, čo vyhrali regionálne voľby. Tento rok 1. októbra usporiadala miestna vláda v Katalánsku referendum, ktorého výsledky teraz argumentuje a ktoré ale bolo podľa Madridu nelegálne. Za vyhlásenie nezávislosti sa v ňom síce vyslovilo 92 percent hlasujúcich, účasť na referende však bola len 43-percentná.

319 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza