Pri útoku teroristov v somálskom Mogadiše zahynulo 29 ľudí

Po viac ako jedenástich hodinách ukončili v nedeľu skoro ráno príslušníci somálskej polície a armády útok teroristov na hotel v metropole Mogadišo.

28.10.2017 21:55 , aktualizované: 29.10.2017 15:36
debata

Podľa agentúry AP pri ňom zahynulo 23 ľudí, agentúra Reuters hovorí o 29 obetiach. Tri desiatky osôb sa podarilo zo zajatia teroristov vyslobodiť. K útoku sa prihlásila teroristická skupina Šabáb.

Somálska vláda v nedeľu popoludní odvolala veliteľa polície Abdullahiho Mohameda Aliho a generála Abdihakima Saida, ktorý stál na čele spravodajských služieb.

Členovia islamského hnutia Šabáb odpálili v centre Mogadiša najprv bomby naložené v dvoch autách, niekoľko atentátnikov sa následne zabarikádovalo v blízkom hoteli. Jeden z radikálov sa vo vnútri odpálil, vykreslil udalosti hovorca miestnej polície Mohamed Dahir.

K sobotňajšiemu výbuchu v Mogadiše došlo dva... Foto: SITA/AP, Farah Abdi Warsameh
somalsko, vybuch, utok, mogadiso K sobotňajšiemu výbuchu v Mogadiše došlo dva týždne po najhoršom útoku v histórii Somálska.

Podľa miestnych médií bezpečnostné zložky jedného útočníka zastrelili a ďalších po viac ako jedenástich hodinách obliehania hotela zadržali živých. Celkom sa útoku zúčastnilo údajne päť radikálov z hnutia Šabáb.

Podľa rôznych zdrojov na mieste zostalo 23 a 25 mŕtvych ľudí. Je medzi nimi údajne aj bývalý námestník ministra a niekdajší vysoko postavený policajt. Zhruba tri desiatky ľudí utrpeli zranenia pri výbuchoch v okolí hotela. Policajtom a vojakom sa podarilo z obliehanej budovy, ktorá leží neďaleko prezidentského paláca a je často využívaná politikmi, oslobodiť tridsať zajatých ľudí vrátane ministra somálskej vlády a známeho duchovného.

Islamistické hnutie Šabáb má často na svedomí útoky v Somálsku. Pred dvoma týždňami zahynulo pri explózii dodávky naplnenej výbušninami pred hotelom Safari v Mogadiše približne 358 ľudí. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, vláda ale podozrieva islamistov zo Šabábu.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Somálsko #Mogadišo #výbuch auta