Pápež: Politici nahradili dialóg vznášaním požiadaviek

"Extrémistické a populistické skupiny nachádzajú úrodnú pôdu v mnohých krajinách," vyhlásil pápež František.

28.10.2017 22:11
debata (33)

Pápež František vyzval Európu, aby sa zjednotila, ak chce do budúcnosti zaistiť prosperitu a spravodlivú spoločnosť pre všetkých. Podľa neho je dnes politika skôr bojiskom pre strety než fórom pre dialóg a namiesto rozprávania sa a kompromisov sú v nej len vznášané nároky a požiadavky.

Nemáme občanov, ale hlasy, nehovoríme o migrantoch, ale o kvótach, nemáme pracujúcich, ale ekonomické položky, nehovoríme o chudobných, ale len o hraniciach chudoby.
Pápež František

Pápež to povedal v sobotu vo Vatikáne na záver dvojdňovej konferencie nazvanej Premýšľajme o Európe.

Medzi desiatkami účastníkov bol aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani či podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Oprel sa aj do nacionalistov

„Extrémistické a populistické skupiny nachádzajú úrodnú pôdu v mnohých krajinách, do centra svojho politického 'učenia 'stavajú protest, bez toho, aby ponúkli alternatívu konštruktívneho politického projektu,“ vyhlásil pápež, bez kohokoľvek menovania.

Pápež František sa (vľavo) počas dvojdňovej... Foto: SITA/AP, Andrew Medichini
papez, frantisek, tajani Pápež František sa (vľavo) počas dvojdňovej konferencie nazvanej Premýšľajme o Európe stretol aj s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim.

František sa oprel aj do nacionalistov. „Nacionalistické témy ohrozujú sny zakladateľov Európy,“ uviedol pápež na konferencii za prítomnosti zástupcov EÚ. Európa v poslednej dobe rieši niekoľko takých otázok, napríklad vystúpenie Británie z EÚ alebo snahy Katalánska o vyhlásenie nezávislosti od Španielska.

Vytvárať ekonomické príležitosti pre migrantov

Pápež sa vo svojom prejave vrátil tiež k svojej hlavnej téme, ktorou sú migranti. Zopakoval, že politici by mali vítať a pomáhať integrácii migrantov v rámci riadeného procesu a bojovať za solidaritu, obzvlášť v prípade mladých ľudí.

Mnohí z nich sú podľa neho stratení, vykorenení a bez vyhliadok na lepšiu budúcnosť. Práve pre nich by sa mali vytvárať ekonomické príležitosti.

Politickí lídri by mali podľa pápeža podporovať spoločnosť, v ktorej sú odlišnosti „cenené a považované za spoločný zdroj obohatenia“.

„Bohužiaľ vidíme, ako sa často problémy obmedzujú na diskusie o číslach,“ povedal tiež pápež.

„Nemáme tak občanov, ale hlasy, nehovoríme o migrantoch, ale o kvótach, nemáme pracujúcich, ale ekonomické položky, nehovoríme o chudobných, ale len o hraniciach chudoby,“ uviedol pápež František.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Politika #politická scéna