Trump: Zverejníme zvyšné dokumenty o atentáte na Kennedyho

Vo štvrtok mal Trump odtajniť všetkých 3100 dokumentov o atentáte na Kennedyho, na poslednú chvíľu ale ustúpil tlaku spravodajských služieb.

29.10.2017 09:25
kennedy, jfk Foto:
Osudná jazda amerického prezidenta Johna F. Kennedyho 22. novembra 1963
debata (32)

Americký prezident Donald Trump chce zverejniť aj zvyšné dokumenty o vražde jedného zo svojich predchodcov Johna F. Kennedyho z roku 1963. Rozhodol sa tak po porade s personálnym šéfom Bieleho domu Johnom Kellym, Ústrednou spravodajskou službou (CIA) a ďalšími agentúrami, uviedol na twitteri.

Vo štvrtok mal Trump podľa očakávania odtajniť všetkých 3100 dokumentov o atentáte na Kennedyho, ktoré doteraz boli tajné, na poslednú chvíľu ale ustúpil tlaku spravodajských služieb, a na verejnosť sa ich tak dostalo len 2800.

„Po dôkladnej konzultácii s generálom Kellym, CIA a ďalšími agentúrami zverejním VŠETKY dokumenty o JFK okrem mien a adries ľudí, ktoré sú v nich spomenuté a ktorí sú stále nažive,“ napísal Trump na twitteri. Za dôvod svojho rozhodnutia označil snahu o transparentnosť a to, aby urobil škrt cez rozpočet všetkým konšpiračným teóriám. Dátum, kedy by sa mali dokumenty dostať na verejnosť, šéf Bieleho domu nespresnil.

Americký Národný archív vo štvrtok sprístupnil 2800 z 3100 doteraz utajovaných spisov venovaných atentátu na Kennedyho z 22. novembra 1963. Prezidenta vtedy zastrelili pri návšteve Dallasu. Podľa oficiálneho záveru vyšetrovateľov atentát spáchal Lee Harvey Oswald.

Dokumenty, ktoré odtajnené neboli, podľa štvrtkovej správy CIA môžu zahŕňať „informácie o záujmoch CIA, súčasných a bývalých zamestnancoch CIA, podrobnosti o metódach vyšetrovania a informácie o partnerstvách, ktoré sú stále relevantné pri ochrane štátu“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #atentát #CIA #John F. Kennedy #JFK #Donald Trump #tajné informácie