Víchrica sa prehnala strednou Európou: Šesť mŕtvych a značné škody

Po dvoch obetiach si živel vyžiadal v Poľsku, Nemecku a Česku.

29.10.2017 10:45 , aktualizované: 21:39
debata (2)

Najmenej šesť ľudských životov, niekoľko zranených a značné materiálne škody má na svedomí silná búrka sprevádzaná prudkým vetrom, ktorá od noci na nedeľu sužovala krajiny centrálnej Európy. Po dvoch obetiach si živel vyžiadal v Poľsku, Nemecku a Česku.

Silná búrka postihla sever a západ Poľska, kde ničila strechy domov, lámala stromy a spôsobila výpadky prúdu. Zomreli pri nej dvaja ľudia, v oboch prípadoch išlo o vodičov, na ktorých autá spadol strom. Informovala o tom poľská televízia TVN24. Jedna smrteľná nehoda sa stala na severozápade krajiny v Západo-Pomoranskom vojvodstve a druhá v Opolskom vojvodstvo.

Vietor dosahoval v niektorých oblastiach v nárazoch 90 až 100 kilometrov za hodinu, najsilnejší bol víchor na Snežce, kde podľa TVN24 namerali rýchlosť vetra až 180 kilometrov za hodinu.

Zaplavené auto v širšom centre nemeckého Hamburgu. Foto: SITA/AP, Daniel Bockwoldt
hamburg, nemecko, auto, zaplava Zaplavené auto v širšom centre nemeckého Hamburgu.

Najhoršie bolo postihnuté vojvodstvo Veľkopoľsko, Pomoransko, Dolnosliezsko, Západo-Pomoransko a Lubusko. Celkom vyrážali v týchto oblastiach hasiči od soboty vo viac ako tisíc prípadoch. Išlo najmä o popadané stromy, ktoré blokovali premávku na cestách a železnici.

Zdvihnutá hladina riek či poškodený plynovod

Poškodené bolo tiež vedenie elektrického prúdu. V oblasti Poznane, kde vietor v nárazoch dosahoval rýchlosť až 104 kilometrov za hodinu, zostalo viac ako 40-tisíc domácností bez elektriny.

V Berlíne vyhlásili požiarnici pre silný vietor... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
berlin, zavalene auto, strom, auto V Berlíne vyhlásili požiarnici pre silný vietor výnimočný stav, v noci vyrážali asi v 100 prípadoch a do služby boli povolaní všetci dobrovoľní hasiči.

V meste Svinoústí na severozápadnom pobreží Poľska spadnutý žeriav ľahko poškodil plynovod a uvoľnilo sa nepatrné množstvo plynu do ovzdušia. Prevádzka zariadenia bola dočasne zastavená, pokiaľ nebude plynovod opravený, uviedol hovorca spoločnosti GAZ-SYSTEM Tomasz Pietrasieński.

Búrka priniesla tiež dážď, ktorý zdvihol hladiny riek. Hasiči odchádzajú čerpať vodu z pivníc a pomáhajú ľuďom s protipovodňovými opatreniami, najviac v Západo-Pomoranskom vojvodstve.

V Nemecku búrka zastavila regionálne vlaky, má jednu obeť

V Nemecku si búrka vyžiadala dva ľudské životy. Pri severomorskom zálive Jadebusen sa už v noci utopil 63-ročný muž. Druhou obeťou je žena, ktorá v nemocnici podľahla zraneniam, ktoré utrpela, keď sa s ňou a s dvoma mužmi prevrhol motorový čln. Jeden z mužov je nezvestný, zatiaľ čo druhý leží rovnako v nemocnici s ťažkým poranením.

Spoločnosť Deutsche Bahn (DB) zastavila ráno kvôli búrke regionálnu vlakovú dopravu v častiach Nemecka. Zastavené boli regionálne spoje na severovýchode a v centrálnej časti krajiny. Silná búrka s dažďom zasiahla Nemecko v noci, na mnohých miestach popadali stromy, ktoré blokovali cestnú a železničnú dopravu.

Obmedzená bola prevádzka aj na berlínskom letisku Tegel. Úrady vyzvali obyvateľov v postihnutých oblastiach, aby nevychádzali radšej z domov.

Hovorca Deutsche Bahn podľa DPA oznámil, že ráno nešli regionálne vlaky v Sasku, Sasku-Anhaltsku a Durínsku. Podľa rozhlasovej a televíznej stanice MDR to znamená, že vlaky museli zastaviť v najbližšej stanici a vyčkať na pokyn, až sa víchor utíši. Obmedzená bola regionálna vlaková doprava aj v spolkových krajín Šlezvicko-Hostýnsko, Dolné Sasko, Hamburg a Meklenbursko-Predné Pomoransko.

170 výjazdov len v Hamburgu

V mnohých oblastiach popadali stromy na cesty. V okrese Sonneberg v Durínsku zostalo niekoľko áut zablokovaných a museli k nim vychádzať hasiči. V oblasti pohoria Harz vyrážali ráno hasiči asi v 50 prípadoch, hlásené tam sú aj výpadky elektrického prúdu.

Na severe Nemecka v oblasti Hamburgu varovali úrady aj pred zvýšením hladiny riek, v Hamburgu sú úrady pripravené uzavrieť niektoré ulice, ak hladina Labe výrazne stúpne. Len v meste Hamburg vyrážali hasiči v noci na dnes asi v 170 prípadoch, uviedol denník Die Welt.

Kvôli vetru v ČR zomreli dvaja ľudia, bez prúdu sú tisíce domov

V Berlíne vyhlásili požiarnici výnimočný stav, v noci vyrážali asi v 100 prípadoch a do služby boli povolaní všetci dobrovoľní hasiči, uviedla DPA. Búrka v Berlíne lámala stromy, na dvoch miestach spadlo lešenie. V jednom prípade bol ľahko zranený chodec. Dva prímestské vlaky v oblasti Berlína zasiahli stromy, nikto nebol zranený.

Po celom území Českej republiky vyčíňal od rána silný vietor. Počas dopoludnia si vyžiadal už dva ľudské životy. Pri Starči na Třebíčsku spadol strom na ženu, v Jičíne usmrtil padajúci strom muža. Od skorého rána boli komplikácie na cestách i železnici. Bez prúdu zostali státisíce domácností, ČEZ vyhlásil kalamitný stav v siedmich krajoch.

Hasiči zaznamenali stovky výjazdov k popadaným stromom a strhnutým strechám. Hlavne na severe Čiech stúpali hladiny riek, v niektorých miestach už prekročil tretí povodňový stupeň ohrozenia. Výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu pred silným vetrom platila v celej krajine do 19:00.

Cestujúci museli počítať s meškaním vlakov

Kvôli poruchám na vedení vysokého a nízkeho napätia platil kalamitný stav pre Karlovarský, Královohradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Stredočeský a Ústecký kraj. Problémy sa postupne presunuli aj na severnú a strednú Moravu. Najčastejšou príčinou porúch je pád stromov a konárov do vedenia a ulomené izolátory.

Podľa Českých dráh bola kvôli vetru prerušená alebo skomplikovaná prevádzka na desiatkách tratí.

Cestujúci museli počítať s dlhým oneskorením. Napríklad na severe Čiech zastavila ráno veterná smršť prevádzku na deviatich tratiach, vrátane medzinárodnej z Děčína do Nemecka. Úplne prerušená bola prevádzka na koridore Praha – České Budějovice, vlaky nejazdili ani medzi Benešovom a Táborom.

Popoludní by sa mala situácia stabilizovať

V Libereckom kraji vystúpila na tretí povodňový stupeň Jizera v Jablonci nad Jizerou na Semilsku a Kamenice v Plavech na Jablonecku. V obciach zatiaľ voda škody nespôsobila. Tretí povodňový stupeň prekročilo tiež Labe v profile Vestřev. Zrážky ale postupne slabli a popoludní sa podľa vodohospodárov situácia stabilizovala.

Problémy boli aj na cestách. ČHMU vo výstrahe upozorňoval, že by vodiči nemali vychádzať, pokiaľ to nie je bezpodmienečne nutné. Silné nárazy mohli urobiť auto neovládateľným. Napríklad v Aši narazilo auto do spadnutého stromu.

Zatvorená ZOO či odstavené lanovka

Práve k vyvráteným stromom a konárom na cestách najčastejšie odchádzali hasiči. V Havlíčkovom Brode spadol strom na budovu psychiatrickej nemocnice, nikto nebol zranený. V Pardubiciach vietor zroloval strechu na potravinárskej škole, stromy zatarasili cestu na križovatke pri univerzite alebo na Hlaváčovej ulici, ktorá spája centrum s Drážkou a Dubinou.

Kvôli silnému vetru zostala zatvorená Zoo Praha. Jej riaditeľ Miroslav Bobek to zdôvodnil možným ohrozením návštevníkov padajúcimi vetvami a škodami z víchrice. Až do večera nejazdila kabínová lanovka na Ještěd v Liberci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Česko #Nemecko #orkán #silný vietor #prírodný živel