V Barcelone demonštroval za jednotu Španielska milión ľudí

Zhromaždenie zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť (SCC), na ktorej akciu začiatkom mesiaca dorazili státisíce ľudí.

29.10.2017 12:16 , aktualizované: 16:13
debata (425)

V Barcelone sa zišiel cez milión ľudí na demonštrácii za jednotu Španielska. Podľa organizátorov ich dorazilo 1,1 milióna. Informoval o tom španielsky denník El País.

Podľa miestnej polície ich bolo viac ako 300-tisíc.

Ľudia niesli španielske aj katalánskej vlajky a volali heslá ako ‚Vďaka Španielsko‘ či ‚Katalánsko Ťa miluje‘. V sprievode, ktorý šiel centrom mesta, vládla podľa záberov na sociálnych sieťach slávnostná atmosféra. Manifestácie sa zúčastnili aj niektorí miestni politici zo strán, ktoré odmietli v piatok v katalánskom parlamente hlasovať za rezolúciu o nezávislosti.

Nedeľňajšiu demonštráciu zvolala organizácia... Foto: SITA/AP, Santi Palacios
katalansko Nedeľňajšiu demonštráciu zvolala organizácia Katalánska občianska spoločnosť, na ktorej akcii začiatkom mesiaca dorazili státisíce ľudí.

Demonštrácia sa začala o 12:00 SEČ pod heslom Všetci sme Katalánsko a mala byť protestom proti rezolúcii o nezávislosti, ktorú v piatok schválil katalánsky parlament, ovládaný v predchádzajúcich dvoch rokoch separatistami. Kvôli snahám o nezávislosť Madrid od soboty prevzal vedenie Katalánska, rozpustil tamojší parlament a vyhlásil na december voľby.

„Sme tu, aby sme protestovali proti ilegálnym krokom Puigdemonta, ktoré rozdelili Katalánsko. Keď sa odtrhneme od Španielska, budeme slabší,“ povedal jeden z účastníkov demonštrácie, barcelonský advokát Lluis denníka El Mundo. Kritizoval tak Carlesa Puigdemonta, ktorý bol do piatku katalánskym premiérom, než ho Madrid zosadil.

„Puigdemont do väzenia“

Puigdemont ako líder separatistickej koalície presadil konania referenda o nezávislosti z 1. októbra i hlasovanie o rezolúcii o vytvorení samostatnej katalánskej republiky. Na demonštrácii tiež niektorí volali „Puigdemont do väzenia“.

Na demonštrácii, ktorá skončila asi dve hodiny po poludní španielskou hymnou, vystúpilo aj niekoľko bývalých a súčasných španielskych politikov, napríklad socialistický politik Josep Borrell, ktorý bol španielskym ministrom a tiež predsedom Európskeho parlamentu. Dorazila aj španielska ministerka zdravotníctva Dolors Montserratová či predseda strany Ciudadanos Albert Rivera. Z miestnych politikov prišiel šéf katalánskych ľudovcov Xavier García Albiol či líder katalánskych socialistov Miquel Iceta.

Miliónový pochod v októbri

Hoci manifestácia sa začala až na poludnie, už dve hodiny predtým sa podľa záberov zo sociálnych sietí pohybovali v uliciach Barcelony stovky ľudí s červenožltými španielskymi vlajkami.

Organizátori zo SCC očakávali masovú účasť, podobne ako tomu bolo 8. októbra, kedy do ulíc katalánskej metropoly vyšiel podľa organizátorov takmer milión ľudí, podľa polície okolo 350 000, aby dali najavo svoj nesúhlas s kampaňou vtedajšej vlády za odtrhnutie autonómnej oblasti.

Dnešná demonštrácia je ďalším dôkazom toho, ako sú Katalánci v otázke nezávislosti rozdelení.

Madrid bude rád, keď sa Puigdemont volieb zúčastní

Španielsky denník El Mundo priniesol prieskum verejnej mienky spoločnosti Sigma Dos, podľa ktorého by teraz vo voľbách separatisti stratili väčšinu v regionálnom parlamente. Najviac hlasov (26,4 percenta) by síce dostala separatistická strana Republikánskej ľavica Katalánska (ERC), dohromady by ale separatistické strany obsadili v 135-člennom parlamente len najviac 65 kresiel a k absolútnej väčšine by im chýbali tri mandáty.

Vo voľbách, ktoré sa majú konať 21. decembra, zatiaľ môžu kandidovať aj ministri zosadenej katalánskej vlády. Zatiaľ nie sú obvinení, ale niektorým hrozí trestné stíhanie kvôli rezolúcii o nezávislosti. Už v septembri navrhla prokuratúra stíhanie katalánskej vlády kvôli vtedy pripravovanému referendu o nezávislosti, ktoré sa konalo 1. októbra.

V sobotu hovorca španielskej vlády Inigo Méndez agentúre Reuters povedal, že vláda bude rada, keď sa zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont decembrových volieb zúčastní.

425 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #Katalánsko #demonštrácia #nezávislosť Katalánska #katalánska kríza #jednota Španielska