Stovky žien protestovali vo Francúzsku proti sexuálnym útokom

Stovky žien protestovali v nedeľu v 11 francúzskych mestách proti sexuálnym útokom a obťažovaniu. Robili to v kontexte pribúdajúcich svedectiev o rozsahu problému, na ktorý upozornili obvinenia amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina.

30.10.2017 09:04
Francúzsko protest proti násiliu na ženách Foto: ,
Žena si pozerá transparent počas protestov proti násiliu na ženách v meste Lyon.
debata (33)

Zhromaždenie zorganizovala nezávislá novinárka Carol Galandová. Povedala, že chcela, aby sa hnutie zo sociálnych sietí dostalo aj do ulíc. Myslela tým kampaň s heslom #metoo (# jatiež), ktorým v posledných týždňoch ženy na twitteri sprevádzali svoje rozprávanie prípadov, keď sa stali obeťami sexuálneho obťažovania či znásilnenia.

Len v Paríži sa zišlo niekoľko stoviek osôb na námestí Republiky. Niektorí volali heslá ako „Agresori sú klamári“. Iní niesli transparenty s nápismi „Nebudem ticho“ či „Rešpektujte ženy“. „Je to veľký problém a každá dievčina, ktorú poznám, bola v podobnej situácii,“ vyhlásila 21-ročná študentka Tara Bombergová. Dodala, že veľa cestovala a všade, vrátane Francúzska, zaznamenala, že ženy sú vystavené nemiestnym poznámkam či dotykom.

Francúzska štátna tajomníčka pre rovnosť medzi pohlaviami Marlène Schiappaová nedávno oznámila, že sa vláda chystá zaviesť pokuty pre mužov, ktorí obťažujú ženy napríklad na ulici.

Šesťdesiatpäťroč­ného Weinsteina nedávno obvinili zo sexuálneho obťažovania či znásilnenia desiatky žien vrátane známych herečiek. Preto ho zo svojich radov vylúčila americká filmová akadémia. Producent tvrdí, že mal so ženami sex výhradne s ich súhlasom.

Obvinenie z obťažovania či dokonca znásilnenia vznieslo v uplynulých dňoch prostredníctvom médií aj niekoľko pracovníčok Európskeho parlamentu. Problém sa údajne týka aj britského parlamentu.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #násilie na ženách #práva žien