Termín ďalšieho kola rokovaní o brexite zatiaľ nestanovili

Európski a britskí vyjednávači pre brexit sa zatiaľ nedohodli na začatí ďalšieho kola rozhovorov. Tím Michela Barniera, ktorý vedie diskusie za EÚ, poslal do Londýna určité návrhy a teraz čaká na odpoveď britskej strany.

30.10.2017 15:21
debata

Je to pritom už desať dní, čo na intenzívne pokračovanie diskusií vyzvali šéfovia štátov a vlád 27 krajín únie tak, aby bolo možné v decembri na úniovom summite konštatovať dostatočný pokrok umožňujúci začať hovoriť aj o budúcnosti vzájomných vzťahov.

„Dátum zatiaľ nemáme, ale potvrdenie očakávame čoskoro,“ uviedol bez ďalších podrobností Daniel Ferrie, hovorca Barnierovho vyjednávacieho tímu. Podľa dostupných informácií ponúkla úniová strana Londýnu tri termíny ďalších stretnutí; prvý z nich bol už minulý týždeň. Ani tento týždeň rozhovory pokračovať nebudú.

Aj britská strana sa obmedzila na potvrdenie, že ďalší postup ešte nie je dohodnutý. „Po summite diskutujeme s komisiou o ďalších krokoch. Oznámené budú obvyklým spôsobom, akonáhle na nich bude zhoda,“ povedal hovorca britskej strany Sam Bond.

Podľa diplomatov si Londýn myslí, že súčasná podoba rozhovorov nedáva príliš veľký zmysel, pretože nie je dostatočne pružná. Obe strany totiž za päť doterajších rokovacích kôl nedosiahli dohodu ani v jednej z kľúčových oblastí prvej fázy rozhovorov, teda v otázke práv občanov EÚ v Británii po brexitu, situácia na hraniciach medzi Írskom a Severným Írskom ani v kľúčovom téme vyrovnania britských finančných záväzkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit