Na Ukrajine zranili muža, ktorý chcel pred rokmi zabiť Putina

Adam Osmajev je nažive, jeho manželka Amina Okujeva však útok na auto, v ktorom sa viezli, neprežila.

31.10.2017 07:04
debata (18)

Na Ukrajine zranili Čečenca, ktorý je podozrivý z pokusu o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina. Zástupca ministerstva vnútra uviedol, že Adam Osmajev je nažive, jeho manželka Amina Okujeva však útok na auto, v ktorom sa viezli, neprežila. K pondelkovému incidentu sa nikto neprihlásil.

Ruské úrady v roku 2012 vyhlásili, že sa muž podieľal na príprave atentátu islamistov, ktorí chceli zabiť Putina. Plánovali umiestniť míny na ulici v Moskve, ktorú hlava krajiny používala každý deň. Rusko neskôr požiadalo Ukrajinu, aby im vydala muža, no Kyjev to odmietol s tým, že počká na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci odvolania proti vydaniu do Ruska.

Osmajev v júni prežil pokus o vraždu v Kyjeve. Útočníka vtedy postrelila jeho zosnulá manželka. Tá kedysi pracovala ako poradkyňa pre poslanca, ktorý nedávno v hlavnom meste krajiny utrpel zranenia počas bombového útoku. Manželia sa stali známymi najmä vďaka tomu, že na východe krajiny pomáhali bojovať ukrajinskej armáde proti pro-ruským rebelom.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina