Španielsky súd predvolal na štvrtok bývalé vedenie Katalánska

Španielsky súd v utorok podľa agentúry Reuters predvolal na výsluch členov bývalej katalánskej separatistickej vlády, vrátane jej šéfa Carlesa Puigdemonta. Svedčiť majú začať vo štvrtok dopoludnia.

31.10.2017 10:38 , aktualizované: 19:27
Puigdemont Foto: ,
Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont.
debata (80)

Vyšetrujúca sudkyňa Caren Lamelaová v utorok uviedla, že niekdajšie katalánske vedenie sa má postaviť pred súd vo štvrtok o 9:00 SEČ. Výsluch podľa nej potrvá do piatku.

Španielsky ústavný súd zablokoval rezolúciu o nezávislosti Katalánska

Španielsky ústavný súd pozastavil platnosť rezolúcie o nezávislosti Katalánska, ktorú v piatok schválil katalánsky parlament.

Súd tiež upozornil vedenie stáleho zastúpenia katalánskeho parlamentu na jeho povinnosť snažiť sa zabrániť akejkoľvek iniciatíve, ktorá by viedla k naplneniu tejto rezolúcie.

Stále zastúpenie reprezentuje regionálny parlament Katalánska do decembrových predčasných volieb. Tie vyhlásil Madrid po tom, čo v piatok rozpustil parlament tejto autonómnej oblasti Španielska a odvolal tamojšiu regionálnu vládu.

Prvýkrát v demokratickej histórii krajiny tak prevzala španielska vláda priamu správu nad autonómnym regiónom. Dôvodom bola okrem iného práve rezolúcie o nezávislosti, ktorú prijal katalánsky parlament, ovládaný od roku 2015 separatistickú koalíciou.

Právni experti citovaní španielskymi médiami už skôr upozornili, že táto rezolúcia je neplatná. Vyhlásiť nezávislosť odporuje španielskej ústave a rezolúcie navyše odkazuje na zákony o referende a zákony o prechode k nezávislosti, ktoré prijal katalánsky parlament začiatkom septembra a ktoré podľa verdiktu ústavného súdu nie sú platné. To pripomenul aj ústavný súd.

Piatková rezolúcia navrhuje začať proces, ktorý skončí vytvorením a schválením ústavy samostatnej republiky. Rezolúciu schválili v tajnom hlasovaní na plenárnom zasadnutí separatistickí poslanci, ktorí mali v katalánskom parlamente väčšinu. Opozícia hlasovanie bojkotovala.

Polícia zasahovala na katalánskych veliteľstvách

Španielska polícia zasahovala na komisariáte miestnej polície v Katalánsku. Dôvodom bolo vyšetrovanie katalánskej polície kvôli jej údajne pasívnemu počínaniu pri referende o nezávislosti Katalánska z 1. októbra.

Razie na základe súdneho príkazu sa konali na najmenej šiestich miestach, vrátane centra regionálnej polície v meste Sabadell neďaleko Barcelony.

Španielski policajti vstúpili okrem iného na veliteľstvo katalánskej polície (Mossos d'Esquadra) v Barcelone, Girone (španielsky Gerona), Manrese či na ústredí v Sabadelle. Hľadali vnútorné rádiové komunikácie policajtov z 1. októbra, v ktorých velitelia koordinovali policajtov pri referende o nezávislosti tohto autonómneho regiónu. To vyhlásila katalánska vláda aj napriek zákazu a vyhrážkam Madridu, ktorý hlasovanie označil za odporujúce ústave a pohrozil trestným stíhaním každému, kto sa na jeho organizácii bude podieľať.

Španielska polícia už pred referendom zabavovala volebné lístky a urny a mnoho volebných miestností zostalo v deň hlasovania uzavretých. Niektorí Katalánci preto v predvečer referenda obsadili niektoré volebné miestnosti, aby sa v nich 1. októbra mohlo hlasovať. Španielska polícia proti nim zasiahla, použila aj gumové projektily. Katalánska polícia si naopak podľa obvinenia počínala príliš pasívne.

Nejde o prvú raziu na katalánskych policajných veliteľstvách kvôli referendu. Tento mesiac prehľadávali španielski policajti napríklad komisariát v meste Lleida (španielsky Lérida) alebo v sídle Strediska telekomunikácií a informačných technológií (CTTI) v Barcelone. Pre údajnú pasivitu pri protestoch pred referendom stál už pred súdom vtedajší šéf katalánskej polície Josep Lluís Trapero, ktorý čelí obvineniu zo vzbury.

Puigdemont nepožiada Belgicko o azyl

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont nebude v Belgicku žiadať o politický azyl, ako niektoré médiá od pondelka špekulovali. Puigdemont to povedal v Bruseli na tlačovej konferencii.

Novinárom povedal, že prišiel do Belgicka preto, aby preniesol katalánsky problém do srdca Európy. Vyhlásil zároveň, že katalánski ministri jeho kabinetu, ktorí s ním v pondelok neprišli do Bruselu, sú naďalej legitímne vládou Katalánska.

„Žiadam Európu, aby konala. V prípade Katalánska sú porušované hodnoty, na ktorých Európa stojí,“ uviedol Puigdemont pred asi dvoma stovkami novinárov, ktorí sa tiesnili v miestnosti s kapacitou zhruba 50 ľudí.

Pôvodne sa malo s napätím očakávané Puigdemontovo stretnutie s tlačou odohrať v inej budove, tam ale nakoniec vystúpenie umožnené nebolo. Na zástupcu Madridom odvolanej katalánskej vlády čakalo v uliciach Bruselu niekoľko desiatok priaznivcov aj odporcov s heslami a katalánskymi či španielskymi vlajkami. Na poriadok dohliadali belgickí policajti.

Puigdemont odišiel do Belgicka so siedmimi členmi svojho kabinetu v pondelok. Niektoré médiá špekulovali, že sa v krajine plánujú ukryť pred španielskou justíciou. Ďalšie členovia katalánskej vlády podľa Puigdemonta pokračujú vo svojej politickej aktivite v Barcelone ako predstavitelia legitímneho kabinetu.

Puigdemont: Vády sa nevzdáme

„Vlády sa nevzdávame. Budeme pracovať ďalej, cez obmedzenia, ktoré plynú z našej stratégie nekonfrontace,“ uviedol Puigdemont. Obrana Katalánska bude podľa neho predovšetkým politická.

Španielska generálna prokuratúra v pondelok katalánskych predákov obvinila zo vzbury, za ktorú hrozí až 25 rokov. Dôvodom obvinenia sú snahy o nezávislosť Katalánska, pre ktoré Madrid v piatok odvolal katalánsku vládu, rozpustil regionálny parlament a cez víkend prevzal priamu správu autonómneho regiónu.

„Chceme odsúdiť politizáciu španielskej justície, jej nedostatočnú nestrannosť, skutočnosť, že stíha myšlienky a nie zločinov. Chceme svetu vysvetliť vážne demokratické nedostatky španielskeho štátu,“ vyhlásil Puigdemont na tlačovej konferencii.

Európska únia, ktorej inštitúcie v Bruseli sídlia, sa v kríze jednoznačne postavila na stranu španielskej vlády a zdôrazňuje potrebu udržania vlády práva v krajine.

nezávislosť katalánska
80 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #Katalánsko #Carles Puigdemont