Lavrov poprel ruské zasahovanie do volieb ako fantáziu bez dôkazov

Obviňovanie Ruska zo zasahovania do volieb v Spojených štátoch a v Európe sú výmysly nepodopreté "jediným dôkazom", vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

31.10.2017 10:54
debata (59)

„Fantázii sa ale medze nekladú,“ povedal pri stretnutí s európskymi podnikateľmi v Moskve. Šéf ruskej diplomacie vyhlásenie urobil deň potom, čo zo Spojených štátov prišla správa, že vyšetrovanie údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb dospelo k vzneseniu prvých troch obvinení.

Lavrov tiež obvinil USA, že sankcie uvalené na Rusko pre anexiu Krymu a konflikt v Donbase na východe Ukrajiny, využívajú k nátlaku na európske firmy a k „nekalej konkurencii“. Najnovšia vlna amerických sankcií podľa ministra svedčí o tom, že cieľom je vytlačiť Rusko zo zbrojného a energetického trhu.

„Chápem, že Američania chcú byť úspešnejší než všetci ostatní. Prianie chápem, ale (americké) metódy možno sotva schvaľovať,“ vyhlásil.

Americká politika sankcií podľa šéfa ruskej diplomacie tiež bráni obnoveniu hospodárskej spolupráce medzi Európou a Ruskom, kde sa pritom európskym firmám ponúkajú nové možnosti. Je ale podľa Lavrova na Európanoch, aby sami rozhodli, či majú za potrebné znepriateliť si Rusko. „Vieme, že v politických a podnikateľských kruhoch v krajinách EÚ čoraz častejšie zaznieva nespokojnosť s touto situáciou,“ povedal.

Lavrov tiež oznámil, že francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal pozvanie na návštevu Ruska počas petrohradského ekonomického fóra v máji budúceho roka.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Sergej Lavrov