Trump trvá na tom, že obvinenie Manaforta nesúvisí s Ruskom

Americký prezident Donald Trump na twitteri znova zopakoval, že obvinenia jeho niekdajšieho šéfa kampane Paula Manaforta nijako nesúvisia so spoluprácou volebného štábu s Moskvou. Svojho niekdajšieho člena kampane George Papadopoulosa, ktorý sa priznal, že sa stýkal s ľuďmi reprezentujúcimi ruskej záujmy, potom označil za už odhaleného klamára.

31.10.2017 15:18 , aktualizované: 15:48
Paul Manafort Foto: , ,
Bývalý šéf Trumpovej kampane v prezidentských voľbách 2016 Paul Manafort odchádza z Federálneho súdu USA.
debata (3)

„Ako povedal právnik Paula Manaforta, nie sú tam žiadne tajné dohody a spomínané udalosti sa stali dlho predtým, než vstúpil do kampane,“ napísal Trump.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj hovorkyňa Bieleho domu Sarah Huckabeeová Sandersová, podľa ktorej Biely dom s týmito obvineniami nemá nič spoločné. Zato kampaň Trumpovej protikandidátky Hillary Clintonovej „má s nimi spoločné všetko“, vyhlásila hovorkyňa bez bližšieho vysvetlenia.

V samotných obvineniach sa však navzdory tvrdeniam Trumpa a Huckabeeovej Sandersovej uvádza, že pranie špinavých peňazí sa dialo „prinajmejšom do roku 2016“ a spiknutie proti USA údajne trvalo dokonca po celý čas, od roku 2006 až do roku 2017.

„Len málo ľudí poznalo mladého a nízko postaveného dobrovoľníka menom George, u ktorého sa už preukázalo, že je to klamár. Skontrolujte demokratov!“ dodal republikánsky prezident na adresu Papadopoulosa.

Trump vymenoval Papadopoulosa jedným zo svojich poradcov pre zahraničnú politiku a že tak urobil v čase, keď bol vystavený tlaku verejnosti, aby preukázal, že sa v prípade zahraničnej politiky môže spoľahnúť na odborníkov. Trump o Papadopoulosovi vlani v marci hovoril ako o „skvelom chlapíkovi“.

Práve Papadopoulos znamená podľa amerických médií pre Trumpa oveľa väčší problém, než je obvinenie Manaforta.

Výpoveď Papadopoulosa je súčasťou vyšetrovania, ktoré vedie špeciálny prokurátor Robert Mueller a ktoré je zamerané na údajné zasahovanie Ruska do vlaňajších prezidentských volieb v USA a na možnú spoluprácu medzi Moskvou a Trumpovým volebným tímom. Papadopoulos poskytol vyšetrovateľom kľúčové dôkazy o kontaktoch medzi ľuďmi z Trumpovho najbližšieho okolia a osobami, ktoré boli podľa ich vyjadrení napojené na ruské vedenie. Na niektorých z týchto stretnutí sa vraj aj sám zúčastnil.

Papadopoulos pôvodne klamal

Papadopoulos pôvodne vyšetrovateľom tvrdil, že stretnutia a kontakty s týmito osobami sa uskutočňovali ešte predtým, ako sa stal súčasťou Trumpovej kampane. Neskôr však priznal, že v tomto bode klamal, a že stretnutia sa konali aj v čase, keď už súčasťou Trumpovej kampane bol.

Z Papadopoulosových vyjadrení jasne vyplýva aj to, že o ponuke zo strany osôb údajne napojených na Kremeľ, ktoré vraj spočívali predovšetkým v diskreditácii Trumpovej protikandidátky Hillary Clintonovej, vedel a riešil ju široký okruh ľudí okolo Trumpa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Paul Manafort