Český prezident Miloš Zeman poveril Andreja Babiša zostavením vlády

Andrej Babiš dorazil na pracovný obed do Lán, kde ho český prezident poveril vedením rokovaní o zostavení novej českej vlády. Na pracovný obed s prezidentom Milošom Zemanom bol okrem Andreja Babiša pozvaný aj Radek Vondráček, ktorého chce ANO nominovať do čela snemovne.

31.10.2017 16:03 , aktualizované: 18:05
Zeman, Babiš Foto: ,
Líder hnutia ANO a víťaz českých parlamentných volieb Andrej Babiš (vpravo) sa v utorok stretol s českým prezidentom Milošom Zemanom.
debata (24)

Český prezident Miloš Zeman: „Prezident republiky poveruje vybranú politickú osobnosť, v danom prípade víťaza volieb, rokovaním o zostavení vlády“. Poverenie je neformálnym aktom, ktorý by mal viesť k neskoršiemu menovaniu Andreja Babiša premiérom, uviedol portál ceskatelevize.cz

Víťaz českých volieb a líder hnutia ANO Andrej Babiš: „Mňa veľmi mrzí, že strany, ktoré sa dostali do parlamentu, od začiatku odmietajú s nami vytvoriť koaličnú vládu. Ani mi nedali šancu nejakým spôsobom je o tom presvedčiť. Preto sa budeme snažiť vytvoriť menšinovú vládu.“

Babiš rokovania už vedie a jeho momentálny plán je menšinová vláda ANO doplnená o nestraníkov. K tejto variante sa priklonil potom, čo ODS odmietla koalíciu.

Andrej Babiš už v minulosti avizoval, že chce novú menšinovú vládu postaviť na doterajších ministroch hnutia ANO. Rezort životného prostredia má riadiť Richard Brabec, ministrom dopravy by mal byť Dan Ťok, rezortu spravodlivosti má šéfovať Robert Pelikán a ministerstvo pre miestny rozvoj má aj naďalej viesť Karla Šlechtová. Martin Stropnický má zasadnúť na čelo ministerstva zahraničia.

Podporu menšinovej vláde nechcú však zatiaľ dať ani ostatné strany, nielen ODS. Neprijateľné je to i pre SPD, ľudovcov, TOP 09, ČSSD, hnutie STAN i Pirátov. Zatiaľ len predseda komunistov Vojtěch Filip povedal, že by KSČM mohla tolerovať menšinovú vládu, uvádza portál iDNES.cz.

Prezident Zeman: Babiša vymenujem aj dvakrát

Prezident Miloš Zeman sa zároveň vyjadril, že chce za každú cenu zabrániť predčasným voľbám. Uviedol tiež, že ak snemovňa nevysloví Babišovej vláde dôveru, menuje ho premiérom aj po druhý raz.

Dosluhujúca vláda premiéra Bohuslava Sobotku podá demisiu až po ustanovujúcej schôdzi novej snemovne. Ta sa začne 20. novembra.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #české voľby