Berlusconiho vyšetrujú v spojitosti s bombovými útokmi v 90. rokoch

Bývalého talianskeho premiéra a lídra strany Forza, Taliansko Silvia Berlusconiho vyšetrujú v spojitosti s tromi bombovými atentátmi, ku ktorým došlo v roku 1993, informoval v utorok denník La Repubblica.

31.10.2017 17:47
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi na archívnom zábere.
debata

Vyšetrujú aj jeho bývalého poradcu a spoluzakladateľa strany Marcella Dell'Utriho, ktorý bol v roku 2014 odsúdený na sedem rokov väzenia za daňový podvod, falšovanie účtovníctva a napojenie na sicílsku mafiu.

Sudca prokuratúry vo Florencii povolil prípad otvoriť po tom, čo vyšetrovatelia získali odposluchy bossa sicílskej mafie Cosa Nostra Giuseppeho Graviana, s ktorým boli Berlusconi a Dell'Utri údajne v priamom kontakte. Odpočúvanie boli nadobudnuté v súvislosti s vyšetrovaním dohody medzi talianskym štátom a mafiou na začiatku 90. rokov.

Táto dohoda je predmetom stáhleho a ešte neuzavretého vyšetrovania. Vysokí predstavitelia štátnej moci sa vtedy údajne dohodli s mafiou, že prestane s atentátmi výmenou za to, že sa mafiánom odsúdeným v sérii troch maxiprocesov (prvý v roku 1987, ďalšie dva rok potom) dostane miernejšieho väzenského režimu a ich majetok nebude zabavený. Niektoré zdroje upozorňujú na to, že režim väzňov zostal rovnaký a majetok mafie je sústavne zabavovaný doteraz.

Graviano je jedným z mafiánskych bossov, ktorí boli za predmetné atentáty odsúdení; podieľal sa aj na vraždách sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellino na Sicílii.

Berlusconiho už pre spojenie s atentátmi vyšerovali

Po zatknutí „bossa bossov“ Tota Riina v januári 1993 a presadenia legislatívy namierenej proti mafiánskym praktikám chcela mafia prostredníctvom troch bombových atentátov, ku ktorým došlo vo Florencii (5 mŕtvych), Ríme a Miláne (5 mŕtvych), destabilizovať politickú situáciu a Berlusconi mohol podľa podozrenia zo situácie profitovať, napísala agentúra DPA. Sicílska mafia chcela tiež manifestovať, že dokáže konať aj mimo svoj ostrov.

Mediálny magnát presedlal v prvej polovici 90. rokov z podnikania na politiku, v roku 1994 vyhrala jeho strana voľby a Berlusconi sa stal prvýkrát premiérom.

Prokuratúra už Berlusconiho v spojení s atentátmi vyšetrovala dvakrát, posledné vyšetrovanie bolo uzavreté v roku 2011.

„Je jasné, že toto bohvie koľké vyšetrovanie skončí rýchlo pri ľade rovnako ako tie predchádzajúce,“ uviedol vo vyhlásení politikov dlhoročný právnik Niccolò Ghedini.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #mafia #Sicília #útoky #silvio berlusconi #atentáty