USA sa v OSN postavia proti rezolúciu odsudzujúcej embargo proti Kube

Spojené štáty budú tento rok v OSN hlasovať proti rezolúcii, ktorá odsudzuje americkej embargo proti Kube. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na informáciu ministerstva zahraničia. Vlani sa americká zástupkyňa z rozhodnutia vlády Baracka Obamu podobného hlasovania zdržala.

31.10.2017 20:20
debata (4)

Valné zhromaždenie OSN má o embargu hlasovať v stredu. Tradičný, každoročne predkladaný návrh rezolúcie príde na program prvýkrát po nástupe Donalda Trumpa do funkcie prezidenta USA. Jeho vláda zastavila proces zmierovania s komunistickým ostrovom, s ktorým Obama vlani nadviazal diplomatické styky. Prinútiť Kongres, aby zrušil dlhoročné hospodárske embargo, sa ale Obamovi nepodarilo.

V minulých rokoch sa USA zakaždým s hŕstkou svojich spojencov ocitli v opozícii proti zvyšku sveta, keď hlasovali proti rezolúcii. Vlani sa ale Obamova vláda rozhodla prvýkrát hlasovania zdržať.

Trump v polovici októbra oznámil, že USA neodvolajú sankcie proti Kube ani Venezuele, kým tieto krajiny neobnovia politické a náboženské slobody. „Sankcie proti týmto utlačovateľským režimom neuvoľníme, kým pre svoj ľud neobnoví politické a náboženské slobody,“ povedal šéf Bieleho domu.

Rezolúcia OSN odsudzujúca embargo proti Kube je nezáväzná, ale Havana ju využíva ako demonštratívny dôkaz americkej izolácie. V roku 2015, kedy USA zatiaľ naposledy hlasovali proti, sa k nim pripojil len Izrael a dokument bol schválený pomerom hlasov 191 ku dvom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Kuba #embargo