Stredná Ázia je považovaná za školu islamských radikálov

Útok na newyorskom Manhattane, pri ktorom zomrelo osem ľudí a 11 sa zranilo, spáchal Uzbek Sayfullo Saipov.

01.11.2017 10:18
debata (5)

Výber teroristických útokov, ktoré spáchali v poslednej dobe útočníci pochádzajúci zo Strednej Ázie:

  • 5. apríla 2013 – V cieli medzinárodného maratónu v americkom Bostone explodovali dve amatérsky vyrobené bomby ukryté v čiernych vreciach zhruba 100 metrov od seba; stalo sa tak zhruba dve hodiny potom, čo cieľovou páskou prebehol víťaz. V dôsledku explózií zomreli traja ľudia vrátane osemročného chlapca a 264 osôb bolo zranených, z toho 17 ľudí bolo v kritickom stave.

Páchateľmi boli bratia čečenského pôvodu narodení v Kirgizsku Džochar a Tamerlan Carnajevovci, ktorí v USA žili niekoľko rokov. Starší Tamerlan bol zabitý pri prestrelke s políciou, Džochar bol ťažko zranený a neskôr odsúdený na trest smrti. V prípade boli obvinení aj ďalší muži pochádzajúci z Kirgizska a Kazachstanu.

Záber z bostonského maratónu, v pozadí sú... Foto: SITA/AP, Bob Leonard
Boston, maratón, útok Záber z bostonského maratónu, v pozadí sú podozriví z útokov. Druhý sprava s čiernou čiapkou je Tamerlán, tretí sprava s bielou čiapkou Džochar. Do výbuchov zostáva približne 10 až 20 minút.
  • 1. januára 2017 – Útok na nočný klub Reina v Istanbule si vyžiadal 39 mŕtvych a sedem desiatok zranených. Väčšina obetí útoku boli turisti, hlavne z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, ale aj z Indie, Ruska či Izraela. K atentátu sa prihlásila organizácia Islamský štát. Páchateľom bol tridsaťštyriročný Abdulgadir Mašaripov, ktorý je pôvodom Uzbek.
  • 3. apríla 2017 – Najmenej 15 obetí a vyše 100 zranených si vyžiadal výbuch trhaviny v petrohradskom metre; zahynul tiež 23-ročný samovražedný atentátnik Akbaržon Džalilov, etnický Uzbek pôvodom z Kirgizska. K atentátu sa prihlásila skupina Prápor imána Samila, napojená na teroristickú sieť al-Kájda.
  • 7. apríla 2017 – Uzbecký radikál Rakhmat Akilov, ktorý v krajine žiadal o azyl, narazil kamiónom do davu ľudí na nákupnej triede Drottninggatan v centre švédskeho hlavného mesta Štokholmu a zabil päť ľudí. Akilova zadržali a k činu sa priznal.
  • 31. októbra 2017 – Dvadsaťdeväťročný muž zabil na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov s prenajatou nákladnou dodávkou osem ľudí a najmenej 11 ďalších zranil. Úrady vyšetrujú útok, ktorý podľa médií spáchal Uzbek Sayfullo Saipov, ako teroristický čin.

Fakty o spojitosti Strednej Ázie s terosismem:

  • Útoky, ktoré v posledných mesiacoch spáchali teroristi pochádzajúci zo Strednej Ázie, sú podľa expertov varovným signálom o silnejúcich extrémistických náladách v Strednej Ázii, ktorú mnohí považujú za hlavné centrum pre verbovanie a výcvik islamských radikálov.
  • Komplikovaná národnostné situácia, koridory drogového kontrabandu, blízkosť afganského bojiska, politické vákuum po rozpade ZSSR a tradície ortodoxného islamu – to všetko podľa ruských i západných médií v Strednej Ázii prispieva k aktivizácii extrémistických prúdov, ktorých hlavnou zložkou je Islamské hnutie Uzbekistanu (IDU).
  • Organizácia pôsobiaca v Uzbekistane, Tadžikistane, Kirgizsku a Afganistane je významným zdrojom pre verbovanie príslušníkov takzvaného Islamského štátu (IS). Do Iraku a Sýrie dodala podľa odhadov päť až sedem tisíc bojovníkov.
  • Ohniskom radikalizácie stredoázijských sunnitov je Ferganské údolie, úrodný a husto osídlený región, ktorý zdieľa Uzbekistan s Tadžikistanom a Kirgizskom. Väčšinu jeho obyvateľstva tvoria etnickí Uzbeci. Pochádzali odtiaľ aj zakladatelia IDU Džumaboj Chodijev, známejší pod bojovým menom Džuma Namangan, a ideológ ortodoxného islamu Tahir Juldašev.

Obaja muži boli najbližšími spolupracovníkmi Usámu bin Ládina a obaja sú už mŕtvi – Namangan zahynul koncom roku 2001 na severe Afganistanu, Juldaševa v roku 2010 zabilo americké bezpilotné lietadlo v Pakistane.

  • Bývalý uzbecký minister vnútra Abdusalom Azizov, ktorý teraz vedie rezort obrany, tento rok v máji uviedol, že uzbecká polícia každý deň odhaľuje islamských extrémistov medzi Uzbekmi vracajúcimi sa do krajiny zo zahraničia. Títo muži sa podľa Azizova snažia šíriť v Uzbekistane vahhábismus, čo je ultrakonzervatívna odnož sunnitskej formy islamu.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Uzbekistan #Stredná Ázia