Zosadený Puigdemont na výsluch do Madridu nepríde

Španielska generálna prokuratúra si Puigdemonta a 13 členov jeho bývalého kabinetu predvolala na štvrtok na výsluch.

01.11.2017 10:49 , aktualizované: 13:21
debata (24)

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý je od pondelka v Bruseli, sa bude brániť vydaniu do Španielska, ak o takýto krok španielska justícia Belgicku požiada.

Puigdemont zároveň nepôjde vo štvrtok do Madridu, kde sa má on aj všetci ostatní členovia zosadenej katalánskej vlády dostaviť k súdu na vypočúvanie. Vyhlásil to v stredu jeho belgický právnik Paul Bekaert. „Nepôjde do Madridu. Vyzerá to tak, že sa nevráti najbližších niekoľko týždňov,“ povedal Puigdemontov právnik pre belgickú televíziu VTM.

Španielska generálna prokuratúra si Puigdemonta a 13 členov jeho bývalého kabinetu predvolala na štvrtok na výsluch. Všetkým hrozí kvôli úsiliu o odtrhnutie Katalánska od Španielska zatknutie, ako už sa stalo v prípade dvoch vodcov katalánskych separatistických organizácií.

Využije Madrid európsky zatykač?

Bekaert, ktorý v minulosti proti vydaniu do Španielska hájil členov baskickej teroristickej skupiny ETA, pripustil, že prípadnému vydaniu bude ťažké zabrániť. Podľa jeho názoru bude zrejme chcieť Španielsko Puigdemonta stíhať pre „politický zločin“, na čo je belgická justícia citlivá a v minulosti hľadané osoby pre tento dôvod odmietala vydať.

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont... Foto: SITA/AP, Mark Carlson
puigdemont Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont je od pondelka v Bruseli.

Španielsko ale môže využiť subjekt takzvaného európskeho zatykača, ktorý podľa noriem Európskej únie garantuje stíhaným osobám všetky práva na spravodlivý súd. To by Bruselu mohlo stačiť.

Puigdemont je teraz v Bruseli s piatimi členmi svojho kabinetu, ktorý minulý týždeň ústredná vláda v Madride odvolala. Zvyšok katalánskej vlády je v Barcelone.

Záruky spravodlivého procesu

Puigdemont v utorok v Bruseli povedal, že k návratu do Španielska by potreboval „garancie“ spravodlivého procesu zo strany Madridu. Nespresnil, ako dlho sa mieni v Bruseli zdržať.

Okrem členov zosadenej katalánskej vlády je predvolané na štvrtok do Madridu tentoraz španielskym ústavným súdom na výsluch aj vedenie rozpusteného katalánskeho parlamentu. Ide o šesť osôb, vrátane zosadenej predsedníčky parlamentu Carmy Forcadellovej.

Splnomocnenec madridskej ústrednej vlády v Katalánsku Enric Millo v utorok oznámil, že napriek výzvam separatistov bojkotovať prevzatie kontroly nad regiónom Madridom, všetko funguje normálne.

„Len dokazujú, že sú (zhruba 200 000 pracovníkov katalánskych úradov) pracovníkmi štátnej správy, ktorí rešpektujú zákony a demokraciu,“ vyhlásil Millo. Podľa neho bolo v posledných štyroch dňoch prepustený len zhruba 150 spolupracov­níkov katalánskeho vedenia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Belgicko #Katalánsko #vydanie #Carles Puigdemont #katalánska kríza