Rusko udelilo azyl obvinenému z pokusu o prevrat v Čiernej Hore

Po Ananovi Nikičovi bolo vo februári vyhlásené medzinárodné pátranie.

01.11.2017 13:33
Djukanovič Foto: ,
Terčom údajných promoskovských sprisahancov bol podľa čiernohorskej prokuratúry dosluhujúci premiér Milo Djukanovič.
debata (41)

Ruské úrady udelili postavenie utečenca občanovi Čiernej Hory Ananovi Nikičovi, ktorý vo vlasti čelí podozreniu, že sa podieľal na údajnom pokuse o štátny prevrat počas minuloročných parlamentných volieb. Rusko preto odmietlo čiernohorským úradom vydať utečenca, uviedli ruské médiá s odvolaním sa na čiernohorské ministerstvo spravodlivosti.

Po Nikičovi, ktorý po údajnom pokuse o prevrat utiekol z vlasti, bolo vo februári vyhlásené medzinárodné pátranie. Na tomto základe bol začiatkom apríla zadržaný v Moskve a čiernohorské úrady požiadali o jeho vydanie. Zamietavá odpoveď od ruskej generálnej prokuratúry dorazila do Podgorice minulý mesiac.

Nikiča bol podľa serveru Newsru.com tlmočníkom opozičného zoskupenia Demokratický front, ktorého vodcovia teraz čelia obvineniu z pokusu o štátny prevrat. Podľa vyšetrovateľov Nikiča verboval Čiernohorcov do služieb ruskej rozviedky.

V Čiernej Hore momentálne súdia 14 obžalovaných. Údajne chceli spáchať atentát na čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča. Kľúčový svedok obžaloby, pochádzajúci z radov vodcov údajného sprisahania, na súde vyhlásil, že pokus o prevrat financovali ruské spravodajské služby s cieľom zabrániť krajine vo vstupe do Severoatlantickej aliancie.

Medzi obvinenými, napospol Srbmi, sú aj dvaja Rusi, ktorým sa však podarilo utiecť, a to do Ruska, ktoré svojich občanov do cudziny nevydáva.

Moskva akúkoľvek účasť na plánovanom pokuse o prevrat popiera, čiernohorská proruská opozícia považuje súdny proces za vykonštruovaný. Napriek nesúhlasu Ruska sa Čierna Hora tento rok v júni stala 29. členom NATO.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Čierna Hora #štátny prevrat