Mexičania oslavujú dušičky veselo, aj hodovaním na cintorínoch

Deň mŕtvych (Día de Muertos) je oslavou, ktorá sa stala národným symbolom a od roku 2008 je aj na zozname nehmotného dedičstva UNESCO.

01.11.2017 13:53
mexiko Foto: ,
Oslava Dňa mŕtvych v hlavnom meste Mexika.
debata

Pamiatku zosnulých, na Slovensku nazývanú aj dušičky, si pripomínajú aj v Latinskej Amerike, kde je ale tento sviatok oslavovaný trochu inak. Napríklad Mexičania spomínajú na svojich zosnulých nielen kvetmi a sviečkami, ale napríklad aj hodovaním na cintorínoch.

Ich Deň mŕtvych (Día de Muertos) je oslavou, ktorá sa stala národným symbolom a od roku 2008 je aj na zozname nehmotného dedičstva UNESCO.

V obchodoch v Mexiku i ďalších krajín Latinskej Ameriky sa v týchto dňoch predávajú farebné lebky, cukríky v tvare kostlivcov či figúrky veselých kostričiek v žiarivých farbách. Dalo by sa povedať, že v porovnaní s americkým Halloweenom, ktorý sa oslavuje v anglosaských krajinách 31. októbra, je latinskoamerická oslava hlavne viac farebná.

Deň mŕtvych je v Mexiku najobľúbenejším sviatkom a oslavuje sa 1. aj 2. novembra, niektorí začínajú už 31. októbra. Ľudia si doma vytvárajú malé oltára s fotkami svojich zosnulých, ktorým aj na cintorín nosia kvety, ale aj jedlo či nápoje a rituálne tak na hroboch hodujú v kontakte s ich dušami. Ešte ďalej idú v Nikarague, kde so svojimi predkami trávia i noc.

Symbolom mexických osláv je figurína Catrina, smejúca sa kostra so širokým dámskym klobúkom s veľkými perami, ktorú stvoril v roku 1910 mexický grafik a karikaturista José Guadalupe Posada.

Táto tradičná figúrka sa najmä v týchto dňoch predáva v obchodoch, oblečená do rôznofarebných historických kostýmov, a prezliekajú sa za ňu aj ženy v sprievodoch.

V rade latinskoamerických krajinách gazdinky v týchto dňoch pripravujú rôzne pečivo, napríklad „chlieb mŕtvych“ či nápoje, okrem iného slávna „colada Morada“, ktoré potom konzumujú pri hroboch svojich zosnulých.

Pôvod mexických osláv Dňa mŕtvych siaha viac ako päťsto rokov späť, kedy si pôvodní obyvatelia Mexika Aztékovia pripomínali svojich mŕtvych. Ich oslavy, pri ktorých uctievali bohyňu Mictecacíhuatl (Dámu smrti) trvali viac ako mesiac a konali sa v lete. Španielski dobyvatelia v snahe oslavu poeurópštiť spojili ju s katolíckou Slávnosťou všetkých svätých (1. novembra) a Pamiatkou zosnulých (2. novembra).

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #1. november #Dušičky #pamiatka zosnulých