Islandská sopka Bárdarbunga hrozí novou erupciou. Napodobní Eyjafjallajökulliho?

Prípadná erupcia by mohla narušiť leteckú dopravu v Európe, ako sa stalo naposledy v roku 2010.

01.11.2017 16:12
debata

Islandská sopka Bárdarbunga, ktorú pokrýva ľadovec Vatnajökull, podľa niektorých expertov znovu hrozí erupciou. Na konci októbra zaznamenali islandské úrady v oblasti sopky na juhozápade krajiny štyri silné zemetrasenia. Prípadná erupcia by mohla narušiť leteckú dopravu v Európe, ako sa stalo v roku 2010, keď vychŕlil mrak vulkanického popola neslávne preslávený islandský vulkán Eyjafjallajökull.

Bárdarbunga tvorí najväčší vulkanický systém na Islande a s nadmorskou výškou 2009 metrov je druhým najvyšším vrcholom tejto ostrovnej krajiny. V okolí jej krátera boli na konci minulého mesiaca namerané otrasy o sile 3,9 stupňa, 3,2 stupňa, 4,7 stupňa a znovu 4,7 stupňa.

Tlak magmy sa zvyšuje

Vulkanológ Páll Einarsson z Islandskej univerzity vyhlásil, že otrasy svedčia o tom, že sa Bárdarbunga „očividne pripravuje na ďalšiu erupciu“. K tej však podľa neho nemusí dôjsť bezprostredne, ale možno až počas „najbližších rokov“. „Dôvodom zemetrasenie je fakt, že sa tlak magmy v magmatickej komore zvyšuje,“ dodal.

Islandská sopka Bárdarbunga podľa niektorých... Foto: SITA/AP, Stefano Di Nicolo
Bárdarbunga, island, sopka, erupcia, vulkan Islandská sopka Bárdarbunga podľa niektorých expertov znovu hrozí erupciou.

Islandský meteorologický úrad zatiaľ nezvýšil stupeň varovania, aktivitu vulkánu v posledných dňoch ale označuje ako „vysokú“. Podľa spravodajského serveru Iceland Monitor ide o najsilnejšie otrasy od série erupcií tejto sopky v rokoch 2014 až 2015.

Eyjafjallajökull postihol 100-tisíc leto

Výbuchy Bárdarbungy pred tromi rokmi vytvorili Na islande obrie lávové polia s rozlohou viac ako 85 kilometrov štvorcových. Vulkán ale nevychŕlil príliš veľké množstvo sopečného prachu, a ten navyše rýchlo klesal k zemi.

Práve kvôli sopečnému popolčeku je aktivita sopiek na Islande pozorne sledovaná. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu. Postihnutých bolo na 100 000 letov, čo viedlo k stratám vo výške 4,9 miliardy dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island #erupcia #Bárdarbunga #Eyjafjallajökull