Lotyšsko postaví po ruských hraniciach plot aj na tých bieloruských

Výstavba má byť hotová do roku 2020. Celkové náklady sa odhadujú na 10,5 milióna eur.

01.11.2017 16:41
debata (149)

Lotyšsko oznámilo, že ohradí svoj úsek hranice s Bieloruskom, podobne ako to už skôr urobilo na hranici s Ruskom, kde stavbu dokončilo vlani. Do konca roka má vzniknúť projekt a budúci rok sa začne stavať plot, ktorý má byť hotový do roku 2020. Celkové náklady sa odhadujú na 10,5 milióna eur.

„Plot bude vysoký dva metre, s ostnatým drôtom hore,“ uviedol v rozhlase Olegs Jemašovs z pohraničnej stráže. Plot nepovedie cez jazerá, močiare ani rieky, ktoré tvoria prirodzenú hranicu medzi oboma štátmi; preto sa má ohradiť 120 zo 170 kilometrov dlhej hranice.

Zastaviť migráciu do EÚ a pašeráctvo

Cez napätie vo vzťahoch s Ruskom nestavia Lotyšsko podľa štátnych predstaviteľov ploty na hranici s východnými susedmi z vojenských dôvodov, ale hlavne preto, aby zabránilo ilegálnej migrácii do Európskej únie. Cez Rusko a Bielorusko totiž vedie trasa, ktorou prichádzajú utečenci z Afganistanu, Pakistanu a ďalších krajín.

Pohraničníci a colníci tiež čelia rozmachu pašeráctva: vlani zabavili 11 miliónov cigariet, za deväť tohtoročných mesiacov už 25 miliónov kusov, upozornil server Rustvnet.lv.

V Lotyšsku sa o utečencov podľa médií starajú len po dobu, kedy v utečeneckom stredisku čakajú na vybavenie úradných formalít. Akonáhle získajú postavenie utečenca, musia opustiť stredisko a postarať sa sami o seba. Vydržať v Lotyšsku je pre utečencov ťažké, pretože sociálne dávky sú príliš skromné, a ťažko nájdu prácu, pretože miestne zákony vyžadujú znalosť štátneho jazyka. V prípade neznalosti hrozí pokuta, a to aj zamestnávateľovi.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranice #plot #bielorusko #Lotyšsko #hraničný plot