Britániou otriasa lavína obvinení zo sexuálnych deliktov politikov, Fallon rezignoval

Aktivistka Bex Baileyová tvrdí, že bola znásilnená na jednej z labouristických akcii v roku 2011.

01.11.2017 16:56 , aktualizované: 02.11.2017 12:43
debata (40)

Britániou už niekoľko dní otriasa lavína obvinení zo sexuálneho obťažovania alebo zneužívania zo strany politikov. Jedným z posledných obvinených je aj šéf kabinetu premiérky Damian Green.

Britská premiérka Theresa Mayová nariadila, aby sa vyšetrili tvrdenia o jeho údajných neslušných návrhoch. So závažným obvinením v utorok prišla v rozhovore s BBC tiež 25-ročná labouristická aktivistka Bex Baileyová, ktorá oznámila, že bola znásilnená na jednej z labouristických akcii v roku 2011.

Minister obrany rezignoval

Britský minister obrany Michael Fallon rezignoval. Oznámilo to ministerstvo obrany, ktoré tak potvrdilo informáciu BBC. Člen vlády premiérky Theresy Mayovej sa v posledných dňoch dostal pod tlak kvôli obvineniu zo sexuálneho obťažovania.

V listu Fallon uznal, že jeho správanie v minulosti nedosahovalo vysokých štandardov, aké sú na britskú armádu kladené.

Pred niekoľkými dňami sa minister obrany dostal pod tlak kvôli novinovému článku, ktorý opisoval 15 rokov starý incident. V roku 2002 podľa neho Fallon pri večeri siahal na koleno jednej z prítomných rozhlasových novinárok.

Fallonov hovorca už v pondelok BBC povedal, že sa terajší minister vtedy dotknutej žene za svoje správanie ospravedlnil. Sama novinárka na twitteri napísala, že udalosť považuje za uzavretú.

Novým britským ministrom obrany sa stane Gavin Williamson. Oznámil to vo štvrtok hovorca vlády. Williamson vo funkcii nahradí Michaela Fallona.

Štyridsaťjedenročný Williamson je od roku 2010 poslancom. Doteraz mal na starosť parlamentnú disciplínu konzervatívnych poslancov, teda zabezpečoval, aby poslanci hlasovali v súlade s pozíciou vedenia strany.

Nemala by si čas zájsť na drink?

Kvôli údajným nemiestnym návrhom je popoťahovaný aj šéf kabinetu premiérky Damian Green. Na toho si v londýnskych Timesoch posťažovala 31-ročná publicistka a konzervatívna aktivistka Kate Maltbyová. O zhruba 30 rokov starší Green sa údajne „letmo“ dotýkal jej kolien pri návšteve reštaurácie v roku 2015 a vlani jej zaslal „šteklivú“ krátku textovú správu. Ponúkal jej vraj pomoc v kariére „a jedným dychom dával jasne najavo, že má sexuálny záujem“.

„Dlho sme sa nevideli. Ale s obdivom som si prezeral teba v korzete vo svojom obľúbenom plátku a pocítil som nutkanie sa opýtať, či by si niekedy nemala čas zájsť na drink,“ napísal vraj Green po tom, čo sa v Timesoch fotografia Maltbyovej objavila.

Neprijateľné správanie vo Westminsteri

Green tvrdenie dcéry svojich známych označil za „absolútne a úplne nepravdivé“. Podľa neho bol návrh myslený zo žartu. Obaja sa vraj priateľsky stretávali pravidelne dvakrát ročne.

Maltbyová povedala, že sa cítila neslušne, trápne a zradená. „Nebolo to pre mňa vtedy prijateľné a nemalo by to byť prijateľné správanie vo Westminsteri ani v budúcnosti,“ napísala žena.

Kvôli údajným nemiestnym návrhom je... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
damian green Kvôli údajným nemiestnym návrhom je popoťahovaný aj šéf kabinetu premiérky Mayovej Damian Green.

S ešte závažnejším obvinením prišla labouristická aktivistka Bex Baileyová. Nemenovaný vysoko postavený funkcionár strany na ňu vraj naliehal, aby si znásilnenie na akcii labouristickej strany nechala pre seba, ak si nechce zničiť kariéru. Baileyová BBC v utorok povedala, že vyšla z anonymity, aby zmenila spôsob, ako sa k takýmto prípadom pristupuje a opozičná strana už potvrdila, že začala vyšetrovanie prípadu.

Marka Garniera už vyšetrujú

Už koncom minulého týždňa britská premiérka Theresa Mayová nariadila vyšetrovanie ministra pre medzinárodný obchod Marka Garniera kvôli obvineniu zo sexuálneho obťažovania. Podľa denníka Mail on Sunday označil bývalú podriadenú hanlivým výrazom sa sexuálnym kontextom a dal jej peniaze na to, aby v sexshope v londýnskej štvrti Soho kúpila dva vibrátory.

Sexuálne obťažovanie sa týka nielen politikov, ale aj bežných Britov.

„Vzal ma do Soho a dal mi peniaze na nákup dvoch vibrátorov. Keď som ich kupovala, stál pred obchodom. Hovoril, že jeden je pre jeho manželku a druhý pre ženu pracujúcu v jeho úrade vo volebnom obvode,“ uviedla bývalá podriadená.

Zákonodarcovia a prostitútky

Premiérka Mayová reagovala tiež na tvrdenia o sexuálnom obťažovaní v parlamente. V liste šéfovi Dolnej snemovne Johnovi Bercowovi z tohto týždňa vyzvala k sprísneniu súčasného disciplinárneho režimu parlamentnej komory. Vláda sľúbila, že bude zlepšený prístup k sťažnostiam zamestnancov a personálu snemovne.

BBC tvrdí, že má k dispozícii zoznam takýchto sťažností, hoci väčšinou nedokázaných, týkajúcich sa zhruba 40 konzervatívnych poslancov a ministrov. Medzi nimi je údajne rad vážnych obvinení z nevhodného správania voči personálu a tiež informácie o využívaní služieb prostitútok a milostných aférach medzi jednotlivými zákonodarcami.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sexuálne obťažovanie #sexuálna aféra #Theresa Mayová