Putin ponúkol Iránu podporu jadrovej dohode s Teheránom

Americký prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že platnosť dohody môže vypovedať.

01.11.2017 17:59
putin, ruhani, alijev Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) v Iráne počas rokovaní s prezidentom Hasanom Rúháním (vstrede) a azerbajdžanskou hlavou štátu Ilhamom Alijevom.
debata (14)

Ruský prezident Vladimir Putin v Iráne počas rokovaní s prezidentom Hasanom Rúháním ponúkol podporu jadrovej dohode s Teheránom. Informovala o tom agentúra AP. Americký prezident Donald Trump nedávno pohrozil, že platnosť dohody môže vypovedať.

Putin prišiel do Teheránu na trojstranný summit, počas ktorého sa okrem iránskeho prezidenta má stretnúť aj s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom. Na programe rokovania má byť najmä situácia na Blízkom východe a hospodárska spolupráca.

Putin má najprv na programe bilaterálne rozhovory so svojimi partnermi, po nich sa uskutoční spoločné rokovanie. V podobnom formáte sa štátnici stretli už vlani v auguste v Baku. Rusko, Irán a Azerbajdžan sa delia o Kaspické more a predpokladá sa, že na tému rokovania sa dostanú aj železničné a cestné projekty.

Počas stretnutia Putina s Rúháním prišla reč na zmluvu o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorá ruší sankcie proti Teheránu. „Skutočnosť, že niektoré krajiny nectia medzinárodné záväzky, nie je prijateľná,“ povedal Putin podľa vyhlásenia úradu iránskeho prezidenta.

„Jednostranné vypovedanie jadrovej dohody pod akoukoľvek zámienkou nie je prijateľné,“ dodal Putin. Reagoval tak na vyhlásenie Donalda Trumpa, podľa ktorého ide o jednu z najhorších dohôd, akú kedy Spojené štáty uzavreli. Podľa amerického prezidenta je reálne, že platnosť dohody skončí. S tým ale nesúhlasia ostatní signatári, medzi ktorými je okrem Iránu aj Francúzsko, Británia, Nemecko, Rusko a Čína.

Podľa jadrovej dohody z roku 2015, uzatvorenej so šiestimi svetovými mocnosťami, sa Irán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiíránských hospodárskych sankcií, ktoré s týmto programom boli spojené.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Irán #Vladimir Putin #Hasan Rúhání #iránsky jadrový program #Donald Trump