Saipova obvinili z terorizmu, Trump pre neho žiada trest smrti

Pri útoku, spáchanom automobilom na Manhattane v americkom New Yorku, prišlo o život osem ľudí a ďalších 11 utrpelo zranenia.

02.11.2017 07:50 , aktualizované: 11:45
saipov Foto: ,
Uzbek Sayfullo (Sajfulláha) Saipova krátko po zatknutí.
debata (24)

Americká federálna prokuratúra obvinila Uzbeka Sayfulla (Sajfulláha) Saipova kvôli utorkovému útoku v New Yorku z terorizmu a ďalších trestných činov. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Pri útoku, spáchanom automobilom, prišlo o život osem ľudí a ďalších 11 utrpelo zranenia.

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) medzitým oznámil, že v súvislosti s útokom zisťuje informácie o ďalšej osobe. V oznámení úrad uvádza, že verejnosť žiada o pomoc pri hľadaní 32-ročného Mukhammadzoira Kadirova, ktorý sa rovnako ako Saipov narodil v Uzbekistane. Dôvod, prečo sa po ňom pátra, ale oznámený nebol.

Americký prezident Donald Trump na sociálnej sieti twitter uviedol, že Saipov by mal za svoj skutok dostať trest smrti. „Terorista z New Yorku bol šťastný, keď požiadal o vyvesenie vlajky IS vo svojej nemocničnej izbe. Zabil 8 ľudí, 12 zranil ťažko. Mal by dostať trest smrti!,“ uviedol Trump.

Saipov v utorok vyšiel prenajatou dodávkou na newyorský chodník pre peších a cyklistov a cestou zrážal ľudí. Prokuratúra ho podľa agentúr obvinila z poskytovania materiálnej podpory teroristickej skupine, z násilného trestného činu, pri ktorom boli zabití ľudia a zo zničenia motorových vozidiel.

V obvinení sa tiež uvádza, že Saipov, ktorého jeden z policajtov postrelil do brucha, pri výsluchu v nemocnici povedal, že sa nechal inšpirovať teroristickou organizáciou Islamský štát (IS). Na zločin sa vraj pripravoval takmer celý rok a Halloween si ako deň útoku zvolil v predpoklade, že v uliciach bude viac ľudí.

Povedal tiež, že chcel pripraviť o život čo najviac ľudí.

Policajta, ktorý zastavil Saipova oslavujú ako hrdinu

Newyorský policajt Ryan Nash, ktorý zastavil vyčíňanie atentátnika Sayfulla Saipova a ktorého za zásah oslavujú ako hrdinu, bol na mieste činu náhodou. Pôvodne totiž prišiel vyriešiť istý incident v neďalekej Stuyvesantovej strednej škole, napísal denník The New York Times. Nash Saipova postrelil do oblasti brucha.

Policajt ale nebol sám, kto sa útočníka pokúsil zneškodniť, Saipova sa snažil zastaviť aj jeden zo svedkov udalosti.

„Cítim to tak, že sme len robili svoju prácu, ako tak každý deň robia tisíce ďalších policajtov,“ povedal Nash na tlačovej konferencii. „Chápem však význam udalosti a úloha, ktorú sme zohrali. Som vďačný za uznanie, ktoré sa nám dostalo,“ dodal.

Nasha, ktorého médiá hodnotia ako skromného človeka, verejnosť aj úrady označujú za hrdinu.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil, že statočný Nash preukázal talentovanost a chrabrosť policajného zboru. „Všetci mu tlieskame a blahoželáme,“ do­dal.

„On i jeho spolupracovníci si zaslúžia uznanie obyvateľov mesta,“ povedal na Nashovu adresu newyorský starosta Bill de Blasio, ktorý policajta navštívil v nemocnici, kam ho previezli pre zvonenie v ušiach, ktoré očividne spôsobil výstrel.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #FBI #Manhattan #teroristický čin #útok v New Yorku #Sayfullo Saipov