Kongres zverejnil vzorky ruskej propagandy pred voľbami v USA

Celá kampaň sa diala prostredníctvom ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorá je považovaná za predĺženú ruku Kremľa.

02.11.2017 08:40
debata (108)

Americký Kongres zverejnil niekoľko vzoriek politickej reklamy, ktorú si počas minuloročnej kampane k prezidentským voľbám v USA objednala Moskva na sociálnych sieťach. Podľa amerických médií sa tak stalo prostredníctvom ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorá je považovaná za predĺženú ruku Kremľa.

Ruské inzeráty na sociálnych sieťach Facebook... Foto: SITA/AP, Jon Elswick
rusko, zasahovanie, reklama, usa Ruské inzeráty na sociálnych sieťach Facebook alebo Instagram mali podľa poslancov rozdeľovať americkú spoločnosť.

Inzeráty na sociálnych sieťach Facebook alebo Instagram, z ktorých niektoré obsahujú text s gramatickými chybami, mali podľa poslancov rozdeľovať americkú spoločnosť a vyvolávať spory o pálčivých témach – o predaji zbraní, o migrácii alebo o vzťahu k sexuálnym menšinám.

Objednávky platili v rubľoch

Niektoré priamo varujú pred zvolením Hillary Clintonovej do prezidentského úradu. Podľa vedenia spoločnosti Facebook mohlo politickú inzerciu zadanú Ruskom vidieť až 126 miliónov Američanov. Všetky objednávky zadávatelia platili v rubľoch.

Inzeráty na sociálnych sieťach vyvolávali pred... Foto: Reuters, HANDOUT
inzerat, reklama, rusko, usa, socialne siete Inzeráty na sociálnych sieťach vyvolávali pred americkými voľbami spory o pálčivých témach - o predaji zbraní, o migrácii alebo o vzťahu k sexuálnym menšinám.

Jeden z inzerátov zobrazuje malého chlapca so zbraňou v ruke a pripojený text „Tak musia byť naše deti vychovávané, nejde o šírenie násilia, ale dôvery“. Iný inzerát prezentuje obrázok zápasiaceho s diablom, doplnený titulkom „Satan: Keď vyhrám, vyhrá Clintonová!“. V inzeráte sa ďalej píše, že aj keď Donald Trump nie je svätý, „je prinajmenšom čestným mužom a hlboko mu záleží na jeho krajine“.

Pripravte sa na vystúpenie z únie

Tesne pred voľbami bol na facebooku publikovaný ruský inzerát cielený na obyvateľov. Pripojený text naliehavo žiadal proti washingtonskému establishmentu a „skorumpovaným médiám“, ktoré zamlčujú zločiny Clintonovej.

„Buďte pripravení na odtrhnutie!“ radí inzerát veľkými písmenami Texasanom, aby vystúpili z americkej Únie. V auguste sa na Instagrame objavil ďalší ruský inzerát s smútiacimi nad rakvou amerického vojaka. „Vražedná Clintonová nikdy nepochopí, aké je to stratiť milovanú osobu v prospech vlasti,“ uvádza sa v inzeráte.

Republikán Adam Schiff pred bannerom, na ktorom... Foto: Reuters, AARON P. BERNSTEIN
rusko, usa, zasahovanie Republikán Adam Schiff pred bannerom, na ktorom sú sumárne čísla o ruskej propagande pred americkými voľbami.

Pokyny, na koho reklamu zacieliť

Zverejnenie niekoľkých reklám je súčasťou vypočutia, pri ktorom v utorok a stredu vedúci predstavitelia spoločností Facebook, Twitter a Google informujú amerických poslancov o ruskej politickej kampani v USA.

Podľa amerických spravodajských služieb ruská vláda vlani zneužila sociálne siete hlavne k útokom na prezidentskú kandidátku Clintonovú, ktorej zvolenie si Kremeľ neprial. Publikované vzorky obsahujú aj pokyn ruských zadávateľov, na akú cieľovú skupinu užívateľov by inzeráty mali mieriť.

Zasahovanie, ktoré Moskva vytrvalo odmieta, vyšetruje už päť mesiacov zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller. V pondelok padli z iniciatívy jeho tímu prvé dve obvinenia namierené proti bývalým vedúcim predstaviteľom Trumpovho volebného tímu Paulovi Manafortovi a Rickovi Gatesovi. Zmienky o ruskom vplyve na americké voľby ale obvinenia neobsahujú.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Kongres #zasahovanie do volieb