KĽDR odmietla správy o nešťastí v testovacej lokalite s 200 obeťami

Severokórejské štátne médiá odmietli ako dezinformáciu správu svetových médií, že septembrová šiesta jadrová skúška KĽDR spôsobila nešťastie, pri ktorom zahynulo vyše 200 ľudí.

02.11.2017 12:51
debata (8)

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap oznámila, že Severná Kórea možno chystá v najbližšej dobe ďalšiu raketovú skúšku. V piatok odlieta na svoju cestu po Ázii americký prezident Donald Trump.

Japonská televízia Asahi tento týždeň oznámila, že sa v lokalite, kde KĽDR vykonáva jadrové skúšky, v dôsledku mohutného septembrového nukleárneho testu prepadol tunel a zasypal robotníkov, ktorí na jeho stavbe pracovali.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že ide o falošnú správu, ktorá má očierniť Severnú Kóreu a úspechy jej jadrového zbrojného programu.

KCNA takisto odmietla tvrdenie niektorých expertov, že lokalita je po mohutnej explózii údajnej vodíkovej bomby do budúcna nepoužiteľná. Tretí tunel v komplexe Pchunggje je pripravený pre ďalší test a obnovili aj stavbu štvrtého tunela, dodala KCNA.

Juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské tajné služby napísala, že by KĽDR mohla v blízkej budúcnosti vykonať ďalšiu raketovú skúšku. Svedčí o tom vraj zvýšená aktivita v jej výskumných zariadeniach.

Zatiaľ posledný test KĽDR.

Posledný severokórejský raketový test sa uskutočnil 15. septembra. Podľa juhokórejskej rozviedky však zaznamenali zvýšenú aktivitu vo výskumných zariadeniach v metropole Pchjongjangu, kde KĽDR vykonávala svoje posledné raketové skúšky. Išlo okrem iného o rušný pohyb vozidiel.

Spravodajský server CNN s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa uviedol, že Severná Kórea pracuje na vývoji pokročilejšej verzie svojej medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá môže potenciálne zasiahnuť pevninskú časť Spojených štátov.

„Vyspelejšia verzia medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-14 (KN-20) je súčasťou snahy režimu diktátora Kim Čong-una zlepšiť jadrové a raketové kapacity krajiny,“ konštatoval spomínaný zdroj CNN. Túto strelu KĽDR prvýkrát otestovala pred šiestimi mesiacmi.

USA sa obávajú, že Severokórejčania možno dokážu umiestniť miniaturizovanú jadrovú hlavicu na medzikontinentálnu raketu už v roku 2018.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #nešťastie #jadrový test