Výrazom roka sú fake news, populárne najmä u Trumpa

Frekvencia užívania tohto termínu sa od roku 2016 zvýšila o 365 percent.

03.11.2017 07:59 , aktualizované: 13:57
trump Foto: ,
Šéf Bieleho domu Donald Trump.
debata (4)

Výrazom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového slovníka Collins English Dictionary stalo spojenie „fake news“ označujúce falošné správy. Informoval o tom denník The Guardian, podľa ktorého k popularite výrazu silno prispel americký prezident Donald Trump.

Lexikografovia Collinsovho slovníka uviedli, že frekvencia užívania tohto termínu sa od roku 2016 zvýšila o 365 percent. Výraz sa podľa autorov slovníka prvýkrát začal viac objavovať v období rokov 2000 až 2009 a v posledných 12 mesiacoch bol „všadeprítomný“.

Trump: Výraz som vymyslel ja

Termín s obľubou opakuje americký prezident Trump, ktorý fake news vo svojich prejavoch často kritizuje ako nečestnú produkciu mainstreamových médií. V posledných dňoch o klamlivých správach písal napríklad na twitteri v súvislosti s vyšetrovaním údajných ruských zásahov do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Minulý týždeň dokonca Trump prišiel s tvrdením, že spomínané spojenie sám vymyslel. „Možno ho ľudia používali už skôr, ale ja som si toho nikdy nevšimol,“ povedal podľa denníka The Guardian. Collinsov slovník tento etymologický výklad odmietol. Lexikografovia uviedli, že výraz sa po roku 2000 začal objavovať v americkej televízii pre opis „falošných, často senzačných informácií šírených ako bežné spravodajstvo“.

Trumpov účet na twitteri deaktivovali na 11 minút

Odchádzajúci zamestnanec spoločnosti Twitter zablokoval účet amerického prezidenta Donalda Trumpa na rovnomennej sociálnej sieti. Firma najskôr uviedla, že prezidentov twitter bol kvôli chybe pracovníka neúmyselne odstavený na 11 minút, neskôr ale oznámila, že účet deaktivoval zamestnanec počas svojej poslednej pracovnej zmeny v podniku. To vyvoláva špekulácie, že sa tak stalo zámerne.

„Účet bol odpojený 11 minút a už bol obnovený. Pokračujeme vo vyšetrovaní a podnikáme kroky, ktoré by tomu do budúcna zabránili,“ napísala najskôr spoločnosť Twitter s tým, že deaktivácia bola neúmyselná. Neskôr vo vyhlásení informovala o kontroverzných okolnostiach udalosti.

„Z vyšetrovania vyplynulo, že to urobil zamestnanec zákazníckej podpory spoločnosti Twitter, ktorý to urobil počas svojho posledného pracovného dňa. Vykonávame rozsiahlu internú inšpekciu,“ vysvetlil Twitter.

Vo štvrtok krátko pred 19:00 miestneho času (v noci na piatok SEČ) sa začali na sociálnych médiách objavovať správy o tom, že Trumpov účet je nedostupný. O 19:03 miestneho času (v piatok o 00:03 SEČ) bol účet obnovený.

Trump na twitteri často oznamuje politické rozhodnutia, alebo robí kontroverzné vyhlásenia, ktoré vyvolávajú mnoho reakcií. Jeho účet sleduje 41,7 milióna užívateľov.

Udalosť okomentoval po niekoľkých hodinách aj Trump. „Môj twitterový účet bol na 11 minút odstavený darebáckym zamestnancom,“ napísal na Twitteri prezident.

Odstavenie Trumpová účtu vyvolalo na internete všeobecné pobavenie. Hoci niektorí zamestnanca, ktorý účet odpojil, kritizujú, mnoho ďalších ho označuje za hrdinu. Niektorí dokonca požadujú, aby dostal Nobelovu cenu za mier, lebo v Amerike na jedenásť minút bolo lepšie. Mnoho užívateľov špekuluje, kto bol oným tajomným zamestnancom. Medzi návrhmi sú napríklad Trumpova neúspešná rivalka z prezidentských volieb Hillary alebo Trumpov demokratický predchodca Barack Obama.

Niekoľko amerických médií poznamenalo, že incident nie je veľmi úsmevnou záležitosťou, pretože predstavuje ekonomickú, diplomatickú a bezpečnostnú hrozbu. Myslí si to napríklad portál Business Insider, podľa ktorého mohol spomínaný bývalý zamestnanec Twitteru zanechať na Trumpovom účte nejaké vyhlásenie, ktoré by vyvolalo paniku na burzách, alebo napísať, že Amerika vypálila na Severnú Kóreu balistické rakety. Server dodal, že Twitter je jadrovou zbraňou internetového veku.

Kandidátom aj echo chamber

Medzi uchádzačov o slovo roka patril podľa slovníka aj rad ďalších výrazov z oblasti politiky a médií. Napríklad spojenie „komnata ozvien“ (anglicky echo chamber), čo je označenie pre situáciu, v ktorej sa skupina osôb vzájomnou komunikáciou utvrdzuje vo svojich názoroch.

Ide o „prostredie, najmä na sociálnych sieťach, v ktorom sa každé tvrdenie pravdepodobne stretne so súhlasom, pretože ho čítajú iba ľudia, ktorí majú podobné názory“, napísali vydavatelia Collinsovho slovníka. Podľa nich početnosť výskytov slova v posledných piatich rokoch stále stúpa.

Antifa či Corbynmánia idú hore

Veľký nárast popularity zaznamenalo v angličtine tiež slovo antifa, zvlášť po stretoch ľavicových radikálov s prívržencami krajnej pravice v Spojených štátoch.

Špecifickým výrazom pre britské ostrovy je Corbynmánia (z angličtiny Corbynmania), teda nadšený obdiv predsedu Labouristickej strany Jeremyho Corbyna. „Toto slovo sa prvýkrát vynorilo v roku 2015 a po istom minuloročnom poklese popularity sa vrátilo na výslnie v roku 2017, kedy labouristický vodca zanechal dobrý dojem v predvolebnej kampani,“ konštatovali vydavatelia slovníka.

Corbynovi labouristi vyšli z volieb, ktoré sa konali 8. júna, posilnení, zatiaľ čo konzervatívci premiérky Mayovej síce vyhrali, ale v parlamente stratili väčšinu.

Politická presila neprekvapila

„Väčšina slov na tohtoročnom zozname je nabitá politickým významom, ale vzhľadom k tomu, že máme v Spojených štátoch nového prezidenta a v Británii sa konali predčasné voľby, tak asi neprekvapí, že politika ďalej silne ovplyvňuje jazyk,“ vyhlásila Helen Newsteadová, ktorá zodpovedá za jazykový obsah Collinsovho slovníka.

Medzi desiatimi uchádzačmi o titul slovo roka sa na zozname vydavateľov Collinsovho slovníka tiež vyskytlo potrebné slovo gender-fluid, ktoré charakterizuje osoby, ktoré chcú zostať flexibilné voči rodovej identite, než aby sa hlásili k určitému pohlaviu.

Pozornosť si zaslúžil aj názov módnej hračky tohto roku fidget spinner. Ide spravidla o plastovú či kovovú vrtuľku, ktorou sa otáča prstami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #slovo roka #falošné správy #fake news #výraz roka