K útoku na Manhattane sa prihlásil IS, Trump označil Saipova za 'zdegenerované zviera'

Sayfullo Saipov v utorok na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov zabil dodávkou osem ľudí a viac ako desať osôb zranil.

03.11.2017 08:23 , aktualizované: 14:54
saipov Foto: ,
Sayfullo Saipov, podozrivý útočník z Manhattanu na skici nakreslenej počas súdneho pojednávania v New Yorku.
debata (12)

Teroristická organizácia Islamský štát sa prihlásila k zodpovednosti za utorkový útok na newyorskom Manhattane, pri ktorom zomrelo osem ľudí. Neposkytla však pre svoje tvrdenie dôkazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Útočník je jedným z vojakov chalifátu,“ uviedla organizácia.

„IS sa práve prihlásil k tomu, že to zdegenerované zviera, ktoré vo West Side (na Manhattane) zabilo a zranilo úžasných ľudí, bol vojak chalifátu,“ napísal Trump na Twitteri. „V reakcii na to armáda posledné dva dni útočí na IS oveľa tvrdšie. Za každý útok na nás zaplatia vysokú cenu!“ dodal.

Uzbecký prisťahovalec Sayfullo Saipov v utorok na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov zabil prenajatou dodávkou osem ľudí a ďalších viac ako desať osôb zranil.

Saipov, ktorý bol obžalovaný z terorizmu, vyšetrovateľom povedal, že postupoval podľa návodu šíreného hnutím Islamský štát a že chcel zabiť čo najviac ľudí.

New York začal rozmiestňovať betónové bariéry

Newyorské úrady začali v meste s umiestňovaním betónových bariér na 57 križovatkách, vrátane tej, ktorou v utorok prešiel útočník na cyklistickú trasu. Na projekte sa podieľajú mesto New York, dopravný podnik štátu New York či tamojšia polícia.

Senátorka Kirsten Gillibrand po spomínanom incidente predložila návrh, podľa ktorého by kompetentní získali na vybudovanie zábran po celom štáte 50 miliónov dolárov (v prepočte približne 43 miliónov eur).

Medzi obeťami Saipovovho vyčíňania je päť Argentínčanov, jedna Belgičanka a dvaja Američania.

Podľa prokuratúry si podozrivý v nemocničnej izbe, kam ho previezli postreleného po zásahu polície, žiadal vyvesiť vlajku Islamského štátu a povedal, že „má dobrý pocit z toho, čo spravil“. Dvadsaťdeväťročnému mužovi v prípade dokázania viny hrozí trest smrti.

Dve hrozby

Saipovov útok odráža povahu teroristických hrozieb, ktorým momentálne čelíme. Do značnej miery ide o kombináciu dvoch problémov. O ľudí ako Saipov, ktorí prejdú procesom radikalizácie. A o vracajúcich sa zahraničných bojovníkov IS, ktorí opúšťajú Sýriu či Irak, kde teroristi strácajú územie.

"Kombinácia týchto fenoménov spôsobuje najväčšie obavy,“ reagoval pre Pravdu Daniel Byman, profesor bezpečnostných štúdií na Georgetownskej univerzite. "Pohyb zahraničných bojovníkov sa však dá monitorovať. Bezpečnostné služby síce často niekoho nezachytia a nepoznajú každého, ale dokázali odvrátiť mnoho možných útokov v Európe. Je ťažšie zvládnuť to pri takzvaných osamelých vlkoch, lebo o nich väčšinou až do útoku nič nevieme,“ pripomenul Byman.

Podobne to vidí aj expert na terorizmus Bart Schuurman z univerzity v holandskom Leidene. "Asi budeme svedkami viacerých menej sofistikovaných útokov. Ako sa však ukázalo teraz v New Yorku a predtým v Londýne a inde, aj po takýchto činoch zostáva veľa obetí. A je vysoko pravdepodobné, že IS sa snaží zorganizovať alebo inšpirovať aj väčšie útoky, ako bol ten v parížskom Bataclane v roku 2015,“ uviedol pre Pravdu Schuurman.

Teroristi chcú aj napriek porážkam na Blízkom východe demonštrovať svoju silu. "Islamský štát sa podarilo vyhnať z jeho hlavného sídla v Rakká v Sýrii. Znamená to, že organizácia už nedokáže presadiť svoj cieľ, teda existujúci kalifát v srdci Blízkeho východu. Je však možné, že stúpenci IS po svete sa budú snažiť útočiť v jeho mene, aby tak vyšinutým spôsobom demonštrovali, že skupina zostáva dôležitá,“ pripomenul Clarke. (am)

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #New York #Islamský štát #teroristický čin #IS #Sayfullo Saipov