Izrael odpálil tunel na hraniciach s Pásmom Gazy, bolo v ňom 12 ľudí. Všetci zomreli

Izraelské úrady bránia Palestínčanom vo vstupe do tunela a požadujú, aby Hamas vydal telá dvoch izraelských vojakov, ktoré tri roky zadržiava.

03.11.2017 12:11
Gaza, izrael, hamas Foto: ,
Bojovníci palestínskej extrémistickej skupiny Islamský džihád počas pohrebu v utečeneckom tábore v Pásme Gazy.
debata

V tuneli, ktorý izraelská armáda zničila pod hranicou medzi Pásmom Gazy a Izraelom tento týždeň zomrelo 12 ľudí. Uviedla to palestínska extrémistická skupina Islamský džihád. Pôvodne sa hovorilo o siedmich mŕtvych, pripomína denník Daily Mail.

Islamský džihád vymenoval ďalších päť ľudí, ktorí sú stále v tuneli a podľa tejto organizácie sú mŕtvi. Dvaja z celkom 12 mŕtvych patrili k ozbrojenému krídlu radikálneho islamského hnutia Hamas a desať osôb sa hlásilo k skupine Islamský džihád, uviedla organizácia.

Chodba ešte nebola dokončená a bolo v nej niekoľko ľudí, keď izraelská armáda uskutočnila detonáciu. Od pondelka izraelské úrady bránia Palestínčanom vo vstupe do tunela a požadujú, aby Hamas vydal telá dvoch izraelských vojakov, ktoré tri roky zadržiava.

Hamas: Telá vydáme, ak prepustíte zatknutých

Hamas drží v Pásme aj dvoch Izraelčanov, ktorí sami preliezli plot medzi Izraelom a Pásmom Gazy. Nezverejnil ich fotografie a nepodal žiadny dôkaz, že sú nažive. Jeden je v Pásme od roku 2014, druhý od roku 2015. Podľa izraelskej tlače sú nažive, ale majú fyzické aj duševné problémy a potrebujú lieky.

Zástupcovia Hamasu v septembri podmienili vydanie tiel a rukojemníkov prepustením najmenej 50 zatknutých Palestínčanov. Ide o osoby, ktoré sa dostali na slobodu v rámci výmeny veľkej skupiny väzňov v roku 2011, ale Izraelčania je kvôli násilnostiam potom znova zatkli.

Tunely vyhĺbené Hamasom predstavovali veľký problém pre Izrael počas posledného konfliktu v roku 2014. Od tej doby úrady objavia tunely vedúce z Gazy až do Izraela len zriedka. Izraelská blokáda Gazy zatiaľ pretrváva, dôvodom sú podľa Izraela bezpečnostné riziká.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #tunel #Pásmo Gazy