Rusi idú bojovať s AIDS, ministerstvo ale o kondómoch nechce ani počuť

Ruské ministerstvo zaujalo "šokujúce stanovisko", že prednáška by sa od "prevencie HIV" mala posunúť k "prevencii morálnych hodnôt".

03.11.2017 12:32
debata (19)

Za škandál označujú ruské médiá situáciu okolo pripravovanej celoštátnej internetovej prednáške pre ruských študentov a študentky o prevencii vírusu HIV a choroby AIDS.

Porada s autormi internetového projektu totiž stroskotala po tom, čo úradníčka ministerstva školstva požadovala, že nesmie zaznieť výraz „prezervatív“, a má sa hovoriť „radšej o mravnosti, než o oplzlosti“, ako si posťažoval koordinátor projektu Sergej Bulanov v denníka Kommersant. Ministerstvo sa k udalosti odmietlo vyjadriť.

Posun k „prevencii morálnych hodnôt“

Predchádzajúce internetové lekcie, uskutočnené vlani a predvlani 1. decembra na Svetový deň boja proti AIDS, si ministerka školstva pochvaľovala. Tentokrát ale ministerstvo podľa Bulanova zaujalo „šokujúce stanovisko“, že prednáška by sa od „prevencie HIV“ mala posunúť k „prevencii morálnych hodnôt“.

Redukovať riziko nákazy len na antisociálne správanie pokladá expert za nesprávne: „Tridsať percent infikovaných žien sa nakazilo od jediného partnera vo svojom živote. Asociálny spôsob života neviedli ani deti, nakazené od narodenia,“ vyhlásil Bulanov.

O sexe ani slovko

„V Rusku teraz prevláda názor, že je lepšie deťom o sexe nič nehovoriť,“ vyhlásil šéf Federálneho centra pre AIDS Vadim Pokrovskij, podľa ktorého ide o jednu z príčin, prečo sa HIV tak masovo Ruskom šíri.

O tom podľa neho svedčí, že v Nemecku, kde je sexuálna výchova povinným predmetom, vlani zaznamenali 3 500 nových prípadov nákazy HIV, kým v Rusku ich bolo viac ako 100-tisíc. „Vidíme dva odlišné prístupy a dva odlišné výsledky,“ dodal.

Každých päť rokov nárast o 100 percent

V Rusku je oficiálne zaregistrovaných okolo 800-tisíc ľudí nakazených vírusom HIV, každý rok je ohlásených 100-tisíc nových prípadov. Podľa odhadov zdravotníkov je ale celkový počet nositeľov vírusu v skutočnosti prinajmenšom dvojnásobný.

Experti predpovedajú, že každých päť rokov sa počet nakazených zvyšuje o 100 percent, a varujú, že krajina stojí „na prahu národnej katastrofy“. Tento rok na jar vláda schválila „strategický plán boja proti šíreniu vírusu HIV“.

Škandál okolo prednášky prepukol krátko po tom, čo sa na verejnosť dostalo, že vplyvná pravoslávna cirkev sa snaží presadiť do škôl nový predmet: mravné základy rodinného života.

Pohľad televízie Al Jazeera na kritickú situáciu v Rusku.
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prevencia #HIV #AIDS #kondóm #prezervatív