Ruská tajná služba zasiahla proti extrémistom

Ruská tajná služba FSB oznámila, že zadržala skupinu sprisahancov, ktorí sa chystali cez víkend v Moskve a okolí podpaľovať sídla úradov a prepadávať policajtov, aby vyvolali masové nepokoje.

03.11.2017 14:15
Vjačeslav Malcev Foto: ,
Na archívnom zábere je Vjačeslav Malcev, ktorý podľa FSB organizoval "novú revolúciu" sto rokov po boľševickom prevrate.
debata

Zadržaní patria podľa FSB k hnutiu radikálneho politika Vjačeslava Malceva, ktorý z exilu organizuje novú revolúciu. Hrozí im obvinenie z terorizmu.

„Všetci členovia ilegálnej bunky hnutia Artpodgotovka boli zatknutí, bolo zabavených 15 zápalných fliaš,“ uviedla FSB v komuniké. V spolupráci s políciou sa podarilo zneškodniť podobné bunky aj v Krasnojarsku, Krasnodaru, Kazani, Samare a Saratove, dodala FSB.

Po sto rokoch chce novú revolúciu

Malcev, ktorý sa vlani neúspešne pokúšal kandidovať do ruského parlamentu, v lete utiekol z Ruska, kde mu po obvinení z extrémizmu hrozilo väzenie. V neprítomnosti bol na neho vydaný zatykač. Z exilu podľa úradov neprestáva podnecovať k vyvolaniu novej revolúcie, 100 rokov po boľševickom prevrate, ktorého výročie pripadá na 7. novembra.

Oslavy boľševickej revolúcie v ére súčasného prezidenta Vladimira Putina vypadli z kalendára štátnych sviatkov. Nahradil ich nový sviatok národnej jednoty, ktorý pripadá na tento víkend.

V kampani pred vlaňajšími parlamentnými voľbami Malcev zaujal hneď na úvod, keď v priamom prenose na obrazovkách štátnej televízie vyzval na zosadenie prezidenta Putina, ktorý pritom v popularite stále kraľuje ruským rebríčkom obľuby, a na zatvorenie „cára“ do blázinca.

Moderátor vtedy vyzval kandidáta, aby sa držal témy, čo bola ekonomika. Politik na to povedal, že celé ruské hospodárstvo je Putin.

Diskusia, v ktorej chcel Malcev poslať "cára" do blázinca.

Experti usúdili, že Kremeľ pustil Malceva na obrazovku len preto, aby predviedol chabú podporu nepriateľov režimu medzi voličmi. Malcev je bývalý policajt a kontroverzný bloger s povesťou ľavicového radikála. Moskovských liberálov podľa tlače dráždi aj nacionalistickými a antisemitskými výpadmi. Vlani na jar ale skoro vyhral primárky demokratickej opozície, než ich zrušili útoky hackerov a zvady medzi opozičníkmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #extrémizmus #krajná ľavica