Navaľnyj zažaloval Putina za obmedzovanie slobody prejavu

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v piatok na moskovskom súde podal žalobu na prezidenta Vladimira Putina za to, že obmedzuje slobodu prejavu a zakazuje opozičné demonštrácie.

03.11.2017 18:48
Alexej Navaľnyj Foto: ,
Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj počas súdneho pojednávania v Moskve.
debata (100)

Ako Navaľnyj vysvetlil na videu, ktoré tradične umiestnil na YouTube, je si istý, že Putin osobne nariadil úradom po celom Rusku, aby zamietali žiadosti o povolenie demonštrácií, ktoré zvoláva Navaľnyj alebo jeho stúpenci. Dôvodom je podľa Navaľného to, že súčasná ruská moc začína mať vážny strach z opozície.

Navaľnyj je v Rusku aktuálne najviditeľnejším a najpopulárnejším Putinovým kritikom. Zorganizoval proti nemu a jeho vláde viacero masových protestov a prostredníctvom investigatívnych videí, ktoré zverejňuje na YouTube, odkrýva najmä majetkové pozadie ruských predstaviteľov. Navaľnyj sa chystá kandidovať za prezidenta Ruska vo voľbách v roku 2018, no podľa Ústrednej volebnej komisie jeho kandidatúra nie je možná pre februárové usvedčenie zo sprenevery v kauze Kirovles a následný podmienečný trest. Aktivista však toto rozhodnutie odmieta ako politicky motivované.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Alexander Navaľnyj