Škandál okolo sexuálneho obťažovania zúri v britskom parlamente

Škandál okolo obvinenia zo sexuálneho obťažovania v britskom parlamente naberá na sile. Potom, čo v stredu rezignoval minister obrany Michael Fallon, vylúčili v piatok dočasne zo strany jedného z poslancov aj opoziční labouristi. Britská premiérka Theresa Mayová v snahe bojovať proti obťažovaniu zverejnila dnes etický kódex platný pre členov jej Konzervatívnej strany, informovala agentúra Reuters.

03.11.2017 18:59
Theresa Mayová Foto: ,
Britská premiérka Minister Theresa Mayová na výročnom stretnutí Konzervatívnej strany v Manchesteri.
debata (10)

Poslanec Kelvin Hopkins sa správal „nevhodne“ a do skončenia vyšetrovania bude zo strany vylúčený, informovali labouristi. Sedemdesiatšes­ťročného Hopkinsa zo sexuálneho obťažovania obvinila dvadsaťsedemročná ľavicová aktivistka Ava Etemadzadehová.

V rozhovore poskytnutom BBC v piatok uviedla, že si na poslancovo správanie už skôr sťažovala, bez toho aby sa čokoľvek stalo. Podľa svojich slov sa cítila „bezmocná a izolovaná“, keď zistila, že bol Hopkins určitú dobu po tom, čo na jeho správanie upozornila, dokonca povýšený. Predseda labouristov Jeremy Corbyn ho povolal do svojej tieňovej vlády.

Obvinenie sa môže týkať až štyridsiatich poslancov

Vlna odhaľovania prípadov sexuálneho obťažovania, ktorá sa začala po svete šíriť v súvislosti s aférou amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, zasiahla britskú politiku naplno. Obvineniu čelí okrem Hopkinsa a odstupujúceho ministra obrany Fallona napríklad aj šéf kabinetu premiérky Damian Green či námestník ministra pre medzinárodný obchod Mark Garnier.

Voči Fallonovi, blízkemu spolupracovníkovi ministerskej predsedníčky, sa navyše v piatok objavilo nové obvinenie. Terčom jeho sexistických poznámok sa podľa britskej tlače údajne stala aj jeho vládna kolegyňa Andrea Leadsomová.

Mayová na pondelok pozvala predsedu parlamentných strán na rokovania o spôsobe, ako proti sexuálnemu obťažovaniu bojovať. Už v piatok zverejnila etický kódex, ktorého by sa mali držať členovia jej Konzervatívnej strany vrátane poslancov. Podľa britských médií sa obvinenie z „nevhodného správania“ týka zhruba štyroch desiatok konzervatívnych poslancov.

Prípady údajného sexuálneho obťažovania sa zaoberá už aj britská polícia. Podľa miestnych médií podalo na amerického filmového producenta Weinsteina, ktorého kauza celosvetovú vlnu odhaľovanie sexuálneho obťažovania vyvolala, trestné oznámenie už sedem žien. V piatok britské médiá informovali, že sa polícia zaoberá aj prípadom obťažovanie spojeným s hercom Kevinom Spaceym. Spacey je okrem Weinsteina či Dustina Hoffmana ďalším z mužov, na ktorých sa v poslednom čase vzniesol rad obvinení.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sexuálne obťažovanie #Michael Fallon #Kelvin Hopkins