Súd s Manafortom a Gatesom má začať budúci rok v máji

Dátum hlavného pojednávania v kauze obvinených Paula Manaforta a Ricka Gatesa v piatok washingtonský súd stanovil predbežne na 7. mája budúceho roka.

03.11.2017 21:00
Paul Manafort Foto: , ,
Bývalý šéf Trumpovej kampane v prezidentských voľbách 2016 Paul Manafort odchádza z Federálneho súdu USA.
debata (1)

Oznámila to agentúra AP. Obaja muži, ktorí vlani riadili volebný štáb Donalda Trumpa, sú obvinení z dvanástich trestných činov vrátane finančných machinácií, nezákonného lobovania a sprisahania proti štátu. Vinu popierajú.

Podľa sudkyne Amy Bermanovej Jacksonovej sa dátum môže ešte zmeniť. Manafort i Gates sú v domácom väzení, súd by ich budúci týždeň mal prepustiť na kauciu vo výške desiatich miliónov dolárov pre Manaforta a piatich miliónov dolárov pre Gatesa. Ich obhajcovia chcú podmienky kaucie zmierniť, rozhodnúť by Bermanová Jacksonová mala v pondelok.

Kauza oboch lobistov je súčasťou vyšetrovania možného ruského vplyvu na minuloročné prezidentské voľby, ktoré vedie zvláštny vyšetrovateľ FBI Robert Mueller. Rusko, ktoré zasahovanie popiera, malo podľa amerických spravodajských služieb zasahovať do volieb v prospech Trumpa s cieľom poškodiť kampaň jeho demokratickej protikandidátky Hillary Clintonovej.

Bezprostrednú súvislosť s údajným ruským zasahovaním ale podľa súdnych spisov kauza Manaforta a Gatesa nemá. Týka sa ich aktivít v prospech bývalého ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktoré údajne skrývali pred americkými justičnými a daňovými úradmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #súdny proces #Donald Trump #Paul Manafort #Rick Gates