Kanada uvalila sankcie na Rusov, ktorí sú vraj zodpovední za smrť Magnitského

Kanada v piatok uvalila sankcie na 30 ruských činiteľov, ktorí podľa nej stoja za smrťou ruského právnika Sergeja Magnitského.

03.11.2017 22:08
Sergej Magnitský Foto: ,
Sergej Magnitský.
debata (112)

Muž, ktorý ruských policajných a justičných pracovníkov obvinil z rozsiahlych defraudácií, v roku 2009 zomrel za nejasných okolností vo väzení. Moskva v piatok v reakcii na opatrenia Ottawy schválila zoznam kanadských činiteľov, ktorým zakazuje vstup na ruské územie, uviedla agentúra Interfax.

Meno Sergeja Magnitského nesie sankčný zoznam, ktorým sa od roku 2012 riadia Spojené štáty. Washington po smrti právnika prijal zákon znemožňujúci vstup do krajiny a prístup k americkému bankovému systému ľuďom, ktorí sú za jeho smrť zodpovední.

K rovnakým opatreniam sa teraz pripojila aj Ottawa. Vláda sankcie prijala na základe nového zákona, ktorý jej umožňuje zameriavať sa na osoby, ktoré porušujú ľudské práva, uviedlo vo svojom vyhlásení kanadskej ministerstvo zahraničia. Na sankčnom zozname sa tak ocitol napríklad šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bastrykin.

Moskva v piatok v reakcii na opatrenia Ottawy prakticky ihneď schválila zoznam kanadských činiteľov, ktorým zakazuje vstup na ruské územie. Oznámila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

"Neraz sme Kanadu varovali pred prípadným tlakom na Rusko s pomocou sankcií. Varovali sme, že podobné kroky nezostanú bez odozvy … Na základe reciprocity bolo prijaté opatrenie, ktoré zakazuje rade kanadských činiteľov vstup na územie Ruskej federácie. Zoznam (činiteľov) je dlhý, sú na ňom desiatky mien. Jedná sa o rusofóbnych občanov Kanady, ktorí systematicky rozvracajú bilaterálne (rusko-kanadské) vzťahy, "uviedla Zacharovová vo vyhlásení.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kanada #Sergej Magnitský