Šéfa mexického palivového gangu zavraždili počas operácie

Šéf jedného mexického gangu, ktorý sa špecializuje na krádeže pohonných hmôt, bol zavraždený na operačnom stole v okamihu, keď si nechával zmeniť črty tváre a odtlačky prstov.

04.11.2017 08:57
debata

Na svojich internetových stránkach o tom informovala spravodajská stanica BBC. Podľa polície išlo zrejme o dôsledok sporov medzi znepriatelenými kriminálnymi skupinami.

Prípad sa stal v meste Puebla. Ozbrojenci vtrhli na kliniku a Jesúsa Martína, známeho tiež ako El Kalimba, zavraždili počas plastickej operácie.

Martín nie je prvým vodcom zločineckého gangu, ktorý si chcel nechať zmeniť zovňajšok, aby nebol chytený, alebo aby si zachránil život. Pred dvadsiatimi rokmi zomrel na pooperačné komplikácie šéf juárezského drogového kartelu Amado Carillo. V roku 2014 sa polícii podarilo chytiť jedného z najznámejších drogových bossov Joaquína Guzmána zvaného Drobec aj napriek tomu, že na úteku výrazne zmenil svoju podobu.

Martín viedol gang, ktorý priamo z potrubia odčerpáva pohonné hmoty a potom ich za polovicu bežnej ceny rozpredáva na rušných cestách. Ropným spoločnostiam tak ročne vznikajú škody vo výške miliónov dolárov. BBC pripomína, že toto ilegálne podnikanie je v Mexiku najvýnosnejšie hneď po obchode s drogami. Šéfovia palivových gangov svoj tovar takisto rozdávajú počas rôznych osláv, aby si získali priazeň miestnych ľudí. Tento rok na jar mexický Kongres schválil sprísnenie trestov za krádeže paliva: hrozí za to až 25 rokov väzenia.

Podľa BBC okolo odsávania pohonných hmôt z potrubia vznikla zvláštne subkultúra, ktorá má dokonca vlastného svätého, ku ktorému sa veriaci modlia a prinášajú mu obete, aby ich ochraňoval a zaistil im blahobyt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #gangy #krádeže paliva