Sexuálne obvinenie stálo rakúskeho politika Pilza poslanecký post

Rakúsky politik Peter Pilz, ktorý v nedávnych voľbách priviedol do parlamentu novú stranu, Kandidátku Petera Pilze, sám v poslaneckých laviciach nesadne. Na svoj mandát dnes rezignoval po tom, čo ho istá žena obvinila zo sexuálneho obťažovania.

04.11.2017 13:58
Peter Pilz, Rakúsko Foto: ,
Rakúsky politik Peter Pilz sa v nedávnych voľbách so svojou novozaloženou stranou Kandidátka Petra Pilza dostal do parlamentu.
debata (5)

Incident sa vraj stal v roku 2013 na európskom fóre v Alpbachu. Ženy sa Pilz údajne dotýkal proti jej vôli. „Ruky mal všade,“ povedala dotknutá rakúskemu denníku Falter. Pilz tvrdí, že si nič nepamätá, no obvinenie považuje za vierohodné, pretože všetko sledovali dvaja svedkovia. „V parlamente som vždy presadzoval jasné merítka a to platí samozrejme aj pre mňa,“ povedal v sobotu na tlačovej konferencii Pilz, keď oznámil, že sa vzdáva poslaneckého mandátu.

Peter Pilz patril dlhé roky k najvýraznejším tváram rakúskych Zelených. Avšak rozišiel sa s nimi, pretože mu pred nedávnymi voľbami nechceli zabezpečiť ním požadované miesto na kandidátke, a založil vlastné, po sebe pomenované politické zoskupenia. Hovoril, že program strany stelesňuje on sám svojou osobou. Kým Zelení z Národnej rady vypadli, Kandidátka Petra Pilze aj napriek obmedzeným finančným možnostiam a malej účasti v televízii získala osem mandátov.

Podľa rakúskych médií Pilza už v minulosti jedna z jeho bývalých spolupracovníčok obvinila zo sexuálneho a slovného obťažovania. Prípadom sa zaoberalo aj vedenie frakcie Zelených, však na želanie ženy sa kauza doteraz nedostala na verejnosť. Pilz toto obvinenie odmieta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #sexuálne obťažovanie #Peter Pilz