Zeman by Babiša nechal vládnuť bez dôvery hoci i roky

Menšinový kabinet Andreja Babiša by v Česku mohol vládnuť aj celý volebný cyklus bez toho, aby získal dôveru v Poslaneckej snemovni. Takýto scenár pripustil prezident Miloš Zeman. Líder hnutia ANO však vraj takou cestou ísť nechce, hoci sa mu stále nedarí získať koaličného partnera ani podporu pre menšinové vládnutie.

04.11.2017 16:30
Miloš Zeman Andrej Babiš Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman v utorok poveril lídra hnutia ANO Andreja Babiša zostavením vlády.
debata (8)

"V istej konkrétnej situácii, keby neprešiel ani tretí pokus, tak je taká krásna veta v ústave, ktorá znie: Prezident môže rozpustiť snemovňu a vyhlásiť predčasné voľby. Pozor, môže a nie musí,“ upozornil Zeman v rozhovore pre televíziu Barrandov. „Ja som človek, ktorý ústavu používa tvorivým spôsobom,“ dodal.

Ústava podľa hlavy štátu neobsahuje žiadny termín, ktorý by definoval, ako dlho môže vláda bez dôvery poslancov fungovať. „Vláda bez dôvery môže teoreticky vládnuť až štyri roky, práve preto, že ústava nestanovuje žiadny termín,“ vyhlásil prezident. "V čom sa líši vláda bez dôvery od kabinetu s dôverou Poslaneckej snemovne, keď obe môžu vládnuť maximálne štyri roky?“ položil Zeman rečnícku otázku. Podľa neho má o podobe vlády rozhodnúť víťaz volieb. "Prezident má prispieť predovšetkým k vzniku stabilnej vlády a využiť všetky možnosti, aby zabránil predčasným voľbám,“ poznamenal.

Babiš: Nechcem vládnuť bez dôvery

Väčšina straníckych lídrov názor prezidenta o vládnutí bez dôvery odsúdila ako ohýbanie a zneužívanie ústavy. "Ústava nie je umelecké dielo, ktoré si môže každý vykladať rôznymi spôsobmi podľa toho, ako sa nám zachce. Správanie a prístup pána prezidenta len potvrdzuje, o čom sme hovorili už pred voľbami – mocenský pakt Zeman-Babiš sa od samého začiatku usiloval o vytvorenie jednofarebnej vlády hnutia ANO,“ povedala pre Českú televíziu Alexandra Udženija, podpredsedníčka ODS, druhej najúspešnejšej strany vo voľbách spred dvoch týždňov.

Babiš, ktorého Zeman v utorok poveril zostavením vlády, úvahy o niekoľkoročnom vládnutí bez dôvery tiež nepodporil. „Názor pána prezidenta rešpektujem, ja ale touto cestou ísť nechcem. Nechcem vyvolávať spory o interpretáciu ústavy a nedokážem si predstaviť, že by tu bola vláda bez dôvery alebo tolerancie celé štyri roky. Mojím cieľom je zostaviť vládu odborníkov a urobíme všetko pre to, aby dôveru získala hneď pri prvom pokuse,“ povedal líder ANO pre denník Právo.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman