Dokumenty FBI vrhajú nové svetlo na Martina Luthera Kinga

Černošský duchovný a aktivista Martin Luther King mal množstvo mimomanželských pomerov, zúčastnil sa sexuálnych orgií a bol napojený na komunistickú stranu. Tvrdí to dokument FBI, ktorý je datovaný len tri týždne pred zavraždením Kinga 4. apríla 1968.

04.11.2017 20:45
Martin Luther King Foto:
Martin Luther King prenáša svoj slávny prejav.
debata (10)

Dokument bol odtajnený spolu s materiálmi o vražde prezidenta Johna Kennedyho. O ňom sa však dokument nezmieňuje a nie je teda jasné, prečo bol udržiavaný v tajnosti 50 rokov, píše server BBC. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že niektoré z tvrdení boli overené.

Mnohé z obvinení sa javia ako správy o súkromných rozhovoroch alebo ako informácie z druhej ruky. Podľa jednej z nich od „zodpovedného človeka v Los Angeles znalého situácie“ mal King v Kalifornii milenku a splodil s ňou dieťa.

Martin Luther King bol okrem iného obvinený, že sa obklopil poradcami so silnými väzbami na americkú komunistickú stranu a že jeho prejavy komunisti vždy schvaľovali. On sám sa vraj zúčastnil sexuálnych orgií a mal milostné vzťahy s najmenej štyrmi ženami vrátane folkovej speváčky Joan Baezovej.

Dokument označuje Kinga za marxistu

Nie je jasné, prečo bol dokument, ktorý vykresľujúci Kinga v mimoriadne negatívnom svetle, vôbec vytvorený. Niekoľko z 20 stránok sa týka vtedy pripravovaného projektu Washingtonskej jari a dokument obsahuje varovanie, že vplyv komunistov a radikálnych čiernych nacionalistov dáva chystanému pokojnému protestu „potenciál extrémne výbušnej situácie“. Martin Luther King bol zavraždený pred týmto pochodom.

Napriek povesti Kinga ako zdatného rečníka dokument FBI tvrdí, že každé jeho slovo schvaľovali Kingovi poradcovia. Čo sa týka jeho napojenia na komunistov, King je v dokumente označený za marxistu celým srdcom, ale ako duchovný sa s tým vraj neodvažoval vyjsť na verejnosť.

Posledné dve strany materiálu sa venujú sexuálnemu životu Martina Luthera Kinga a obviňujú ho z cudzoložstva a z účasti na skupinových sexuálnych orgiách.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Martin Luther King #odtajnené dokumenty