Trump pri golfe o Putinovi?

Prezident USA Donald Trump začal počas víkendu dvanásťdenný maratón návštev a rokovaní na svojom zatiaľ najdlhšom zahraničnom turné od nástupu do Bieleho domu spred roka.

05.11.2017 07:42 , aktualizované: 17:28
debata (10)

Zahraničnú cestu do piatich krajín (Japonsko, Južná Kórea, Čína, Vietnam, Filipíny) začal nedeľňajším neformálnym stretnutím s japonským premiérom Šinzóom Abem na profesionálnom golfovom ihrisku. Opätovne vyjadril nádej, že sa mu podarí 10. novembra stretnúť vo Vietname s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v rámci Východoázijského summitu. Podľa doterajších zatiaľ iba špekulácií chce vraj Trump od Putina „pomoc pri tlaku na KĽDR“.

„Témami prípadného stretnutia prezidentov Donalda Trumpa a Vladimira Putina by mohli byť medzinárodný terorizmus, Sýria a KĽDR,“ živí špekulácie o možnom rokovaní oboch lídrov najnovšie aj ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. V kuloároch konferencie rusko-americkej asociácie vedcov dodal, že „kontakty oboch lídrov sú vždy na osoh“.

V Tokiu aj Soule majú obavy

„Bola to partia golfu s úžasným priateľom (prezidentom Trumpom), plná oduševnenej konverzácie,“ zhodnotil na jednej zo sociálnych sietí japonský premiér Šinzó Abe stretnutie s Trumpom na „greene“. Ako pripomenula aj agentúra Reuters, Japonsko je pre Washington kľúčovým spojencom v nepokojnej oblasti východnej Ázie.

V krajine sú v súčasnosti dislokované desaťtisíce amerických vojakov. Napriek tomu Japonsko rovnako ako Južná Kórea s napätím sledujú ostré Trumpove výroky na adresu Kim Čong-una, lídra KĽDR. Kim mu však aj v nedeľu odkázal formou článku v ústrednom denníku Nodom Synmin, aby sa počas návštevy juhokórejského Soulu „zdržal smiešneho tliapania, ktoré by mohlo vyprovokovať Pchjongjang“.

Podľa agentúry AP čakajú v pondelok Trumpa a Abeho formálne rokovania, tlačová konferencia a oficiálna večera. Predpokladá sa, že japonský šéf kabinetu bude od prezidenta USA požadovať garancie, podľa ktorých Washington dodrží zmluvné záväzky a bude brániť Japonsko v prípade útoku. Podľa Trumpa KĽDR je „veľkým problémom, ktorý vyžaduje riešenie“.

Telefonát ešte „za horúca“

Prezident USA popri konzumácii hamburgera, na ktorý ho hneď po prílete do Tokia pozval japonský hostiteľ, a po partičke golfu, si našiel čas aj na telefonát so saudskoarabským kráľom Salmánom, ktorého syn, korunný princ, poslal v sobotu za mreže jedenástich princov kvôli korupcii.

V juhokórejskom Soule, ktorý bude ďalšou... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Južná Kórea protest Trump V juhokórejskom Soule, ktorý bude ďalšou zastávkou amerického lídra, protestovali protivojnoví aktivisti proti možnému ozbrojenému konfliktu, ktorým sa Washington vyhráža KĽDR.

Hlavne sa však poďakoval monarchovi za plánovaný nákup amerického protiraketového systému THAAD za 15 miliárd dolárov. Urobil tak vzápätí po tom, čo Rijád zostrelil raketu vystrelenú z jemenského územia. Cieľom útoku malo byť medzinárodné letisko v Rijáde. Trump ani tentoraz nezaprel v sebe obchodného ducha, keď kráľovi Salmánovi „pripomenul“, či by vraj nezvážil ponuku akcií štátnej ropnej spoločnosti Saudi Aramco na americkej burze.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #Donald Trump