Polícia v centre Moskvy zadržala vyše 400 ľudí

Polícia v nedeľu v centre Moskvy zadržala vyše 400 ľudí, ktorí sa podľa nej dopúšťali narušovania verejného poriadku. Agentúra Reuters poznamenala, že ide o ďalší záťah proti potenciálnym odporcom súčasnej vlády okolo sviatku národnej jednoty, ktorý nahradil oslavy boľševickej revolúcie z roku 1917.

05.11.2017 14:53 , aktualizované: 19:02
Rusko, demonštrácia, zatýkanie, Moskva Foto: ,
Polícia zatýkala demonštrantov v Moskve.
debata (17)

Podľa rádia Echo Moskvy, ktoré je kritické voči súčasnému ruskému vedeniu, kontrolovali policajti hlavne mladých ľudí.

Polícia uviedla, že niektorí zo zadržaných pri sebe mali nože a zbrane na sebaobranu. Sú medzi nimi členovia nacionalistického hnutia Artpodgotovka. Jeho šéf Vjačeslav Malcev vyzval priaznivcov, aby v nedeľu prišli protestovať proti vláde. V kontexte stého výročia októbrovej revolúcie, ktoré pripadá na utorok, hovoril o novej revolúcii, informovala agentúra DPA a pripomenula, že ruské úrady Artpodgotovku radia medzi teroristické organizácie.

V piatok tajná služba FSB oznámila, že zadržala viac sprisahancov z radov hnutia, ktorí sa vraj chystali v Moskve a okolí podpaľovat sídla úradov a prepadávať policajtov.

Pre bombové hrozby museli v Moskve evakuovať tisíce ľudí

Kvôli bombovým hrozbám boli v nedeľu popoludní v Moskve evakuované tisícky ľudí z Veľkého divadla, hotela Metropol, obchodného domu GUM na Červenom námestí a z ďalších frekventovaných miest. Informujú o tom miestne médiá. Séria anonymných telefonátov vyhrážajúcich sa bombou si v uplynulých dvoch mesiacoch vynútila evakuáciu nákupných centier, stanice a verejných budov po celej krajine. Hrozby sa vždy ukázali ako plané, k telefonátom sa nikto neprihlásil.

Šéf tajnej služby FSB Alexander Bortnikov ale minulý mesiac uviedol, že úrady poznajú totožnosť osôb zodpovedných za poplašné telefonáty. Podľa neho sú to štyria ruskí občania žijúci v zahraničí, ktorí majú v Rusku komplica.

Agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na policajný zdroj napísala, že obchodný dom GUM a hotel Metropol muselo v nedeľu opustiť až 5000 ľudí. Evakuovaných bolo podľa nej aj slávne Veľké divadlo, kde malo v 17:00 SEČ začať predstavenie. Svedok, ktorého citovala agentúra Reuters, uviedol, že polícia obkľúčila budovu scény a tiež obchodný dom GUM.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #polícia #Rusko #narušovanie verejného poriadku