Streľba v americkom kostole si vyžiadala 26 obetí, útočník obrátil zbraň proti sebe

Strelec Devin Kelley spáchal samovraždu po tom, čo jeho unikajúce vozidlo prenasledovali dvaja miestni obyvatelia. Povedal to miestny šerif v rozhovore s televíziou CBS News. Podľa dostupných informácií nemal Kelley väzby na žiadnu teroristickú organizáciu.

05.11.2017 21:32 , aktualizované: 06.11.2017 21:32
debata (95)

Nedeľná streľba v baptistickom kostole v meste Sutherland Springs v americkom štáte Texas si vyžiadala 26 obetí na životoch a ďalších asi 20 osôb bolo zranených. S odkazom na oznámenie texaského guvernéra Grega Abbotta a príslušníkov bezpečnostných zložiek o tom informovala agentúra AP. Do texaského kostola chodili príbuzní útočníkovej ženy. Televízii CNN to povedal miestny šerif, podľa ktorého ale títo ľudia neboli vnútri v čase masakru.

Nedeľná streľba v baptistickom kostole v... Foto: SITA/AP, Jay Janner
texas, kostol, strelba, usa Nedeľná streľba v baptistickom kostole v texaskom meste Sutherland Springs si vyžiadala 26 obetí na životoch a ďalších asi 20 osôb bolo zranených.

Kelley bol trestaný za domáce násilie, ale napriek tomu si vlani mohol kúpiť zbraň. Pri paľbe ho zrejme jeden z miestnych ľudí postrelil a Kelley bol potom nájdený mŕtvy v aute, ktorým sa snažil uniknúť. Vo vnútri vozidla sa našli ďalšie zbrane.

Obete tragédie mali podľa polície od päť až do 72 rokov. Medzi mŕtvymi je štrnásťročná dcéra miestneho pastora, ktorý bol v čase streľby mimo mesta.

23 mŕtvych na mieste

Tragédia, ktorú americké úrady označili za najhoršiu svojho druhu v novodobých dejinách Texasu, sa stala okolo 11:30 miestneho času (okolo 18:30 SEČ). Muž ozbrojený útočnou puškou Ruger AR vystúpil z vozidla a vtrhol do kostola, kde sa konala ranná bohoslužba, a začal strieľať.

Podľa Freemana Martina z texaského úradu pre bezpečnosť bolo 23 ľudí zastrelených v kostole, dvaja pred budovou a jeden človek zomrel po prevoze do nemocnice. Ďalších asi 20 osôb zranil, uviedol.

Šerif: Útočník spáchal samovraždu

Strelec spáchal samovraždu po tom, čo jeho unikajúce vozidlo prenasledovali dvaja miestni obyvatelia. Povedal to miestny šerif v rozhovore s televíziou CBS News. Medzi obeťami krviprelievania bolo najmenej osem členov jednej rodiny.

„Domnievam sa, že aj na ceste došlo k prestrelke a potom k havárii,“ povedal šerif Joe Tackitt. Páchateľ sa potom zrejme sám zastrelil, dodal Tackitt.

Streľba je podľa Trumpa otázkou duševného zdravia

Americký prezident Donald Trump, ktorý je momentálne na návšteve Japonska, označil incident za hrozný a zároveň uviedol, že „nemožno slovami zachytiť bolesť a smútok“, ktorý Spojené štáty cítia. „Američania urobia to, čo im ide najlepšie, zomknú sa,“ povedal americký prezident.

Podľa Trumpa ale incident nesúvisí s otázkou zbraní. Trump to povedal na tlačovej konferencii v Tokiu, kde je na návšteve.

„Tu ide o problém duševného zdravia. Tá otázka nesúvisí so zbraňami,“ vyhlásil Trump a povedal, že podľa jeho informácií bol páchateľ „veľmi narušený, s mnohými problémami“. „Je to veľmi, veľmi smutná záležitosť,“ vyhlásil.

Trump za „chorého a vyšinutého“ považuje aj Stephena Paddock, ktorý v októbri v Las Vegas zabil paľbou z hotelovej izby 58 ľudí, ktorí boli na koncerte neďaleko hotela. Prezident vtedy povedal, že nešlo o terorizmus. „Bol to chorý muž, vyšinutý muž. S mnohými problémami,“ súdi o Paddockovi.

O terorizmus zrejme nešlo

Podľa krátkeho oznámenia Pentagonu páchateľ predtým slúžil v americkom letectve. Hovorca letectva Ann Stefaneková uviedla, že od roku 2010 do svojho prepustenia slúžil na základni v Novom Mexiku a jeho špecializáciou bola logistika.

Podľa nemenovaných zdrojov muž žil na predmestí San Antonia a zrejme nepatril k teroristickej organizácii. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenované zdroje vo vyšetrovaní uviedla, že útočník sa volal Devin Kelley. V čase incidentu na sebe podľa polície mal čierne oblečenie a nepriestrelnú vestu. Jeho motív je zatiaľ neznámy. Polícia však skúma jeho príspevky na sociálnych sieťach z posledných dní, vrátane jedného, ​​kde bola odfotená poloautomatická zbraň AR-15.

Omše v kostole, kde sa incident odohral, ​​podľa televízie CNN bývajú mnohokrát natáčané. Nie je tak vylúčené, že kamery streľbu zachytili.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #USA #kostol #streľba #Texas #Devin Kelley